MOB verliest rechtszaak: Formule 1 Zandvoort gaat door
MOB had de rechter gevraagd de verleende natuurvergunning te schorsen omdat de racewedstrijd in combinatie met de 200.000 bezoekers een zware aanslag betekent op de Nederlandse duinnatuur en Natura 2000 gebied Kennemerland-Zuid. Volgens de MOB erkent de rechter een mogelijke impact op de natuur, maar stelt dat toewijzing van het verzoek zou kunnen leiden tot een faillissement van de organisatie.
De voorzieningenrechter was tijdens zitting terughoudend, omdat er een bodemprocedure loopt naar exact hetzelfde onderwerp. De voorzieningenrechter maakte daarom een belangenafweging, zoals is terug te lezen in het vonnis: „MOB hecht aan het natuurbelang en zet zich in om ecologische schade aan het naastgelegen Natura 2000-gebied te voorkomen. Circuit Zandvoort daarentegen heeft inmiddels de F1 vrijwel volledig georganiseerd en heeft hier fors in geïnvesteerd. Het niet doorgaan van de F1 zou direct leiden tot zeer grote schade en mogelijk faillissement voor Circuit Zandvoort.”
Procesrechtelijke gronden
MOB: „De rechter laat dit punt zwaarder wegen dan de mogelijke gevolgen voor de natuur. De uitspraak is dus volledig op procesrechtelijke gronden. De uitspraak zegt niets over de inhoud. Alles is dus nog mogelijk in de hoofdzaak. De uitspraak van de rechter gaat enkel over de Formule 1 race van 2021. Of de race ook de volgende jaren gehouden kan worden blijft onzeker. De rechter zal later dit jaar uitspraak doen over F1-race van de volgende jaren.” MOB heeft de provincie, regering en de circuitorganisatie op tot debat over de toekomst van het racecircuit.
MOB heeft onderzoek laten doen naar de gevolgen van het circuit voor de duinnatuur. Daaruit is gebleken dat de provincie ernstige fouten heeft gemaakt in de beoordeling van de stikstofdeposities. Naar aanleiding van het onderzoek van MOB heeft de rechtbank opdracht gegeven om de stikstofrekensom van de provincie door haar eigen milieu-adviseurs onder de loep te nemen (www.stab.nl).
Zandvoort niet maar landbouw wel
Valentijn Wösten, die namens MOB de rechtszaak aanspande, verklaart dat met deze uitspraak de zaak niet is afgelopen. Later dit jaar zal de rechtbank een uitspraak moeten doen in de hoofdzaak. „Dat de stikstofrekensom uit de vergunning niet klopt staat inmiddels voldoende vast. In de einduitspraak zal de vergunning niet in stand kunnen blijven”. Johan Vollenbroek, voorzitter van MOB vindt dat deze GP-race van 2021 een afscheid zal moet worden van een fossiel tijdperk. „MOB daagt het Zandvoort-circuit uit om in 2022 enkel nog met elektrische race-auto's te rijden. Het kabinet maakt zich ongeloofwaardig om bij de F1 wel een forse toename van stikstof te accepteren en van de agrarische sector te eisen dat er fors wordt gereduceerd”.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: dronepicr
Bronnen: MOB, Rechtbank Haarlem