Ganzenvraat schaderegeling frustreert vollegrondsgroentetelers
Stoll schetst de bureaucratie die er komt kijken bij aanvraag voor uitkering van faunaschade. „Zodra je melding doet worden er al administratiekosten in rekening gebracht. Vervolgens moet je met een hele waslijst aan maatregelen die je genomen hebt kunnen aantonen wat je gedaan hebt om de schade door ganzenvraat te beperken. Dan begint de discussie over de omvang van de schade, die voor elk gewas verschillend is. Welk percentage van de planten is onherstelbaar beschadigd? Ook wordt er met eigen risico gerekend.”
Eigen ganzenbeheerplan
Dat alles bij elkaar opgeteld maakt dat telers overwegen dan maar bepaalde teelten zoals kool en broccoli in de regio Greenport Noord-Holland, te schrappen, constateert Stoll. Daarom hebben Noord-Hollandse telers de handen in één geslagen en Europese plattelandsontwikkeling POP3 subsidie aangevraagd bij de provincie voor een eigen ganzenbeheerplan.
In dit driejarige project ‘Fauna in evenwicht’ wordt de ganzenpopulatie ontmoedigt en weidevogels juist gestimuleerd. Stoll benadrukt het belang van gezamenlijke aanpak door de agrarische sector, natuurbeheerders en jagers. „Zoals het nu gaat , kan het niet langer en de schade neemt nog steeds toe.”
Zeeland koploper in wintergraan schade
In 2020 werd 90 procent van alle uitgekeerde faunaschade veroorzaakt door ganzen aan grasland. In Noord-Holland werd 9,12 miljoen euro uitgekeerd, op de provincie Friesland na het hoogste bedrag. Voor schade in sla werd 65.917 euro uitgekeerd in de provincie Noord-Holland en 37.170 euro voor schade in kool.
In 2020 werd landelijk 735.00 euro uitgekeerd voor faunaschade in wintergraan (waarvan 383.400 Euro in Zeeland) en 189.272 euro voor schade aan graszaad (waarvan 149.010 euro in Zeeland). De provincie Flevoland keerde naast schade in graan ook 30.000 euro uit voor schade in winterpeen en meer dan 53.000 euro voor schade aan sperziebonen.