Dankzij hommelvriendelijk graslandbeheer weer meer zandhomels in Hoeksche Waard
De drie boeren uit de Hoecksche Waard zaaiden samen zo'n 2 hectare in met een speciaal mengsel met veel klaver voor de zandhommel. Half juli zijn deze zandhommelranden voor het eerst gemonitord door EIS Kenniscentrum Insecten. Daarbij zijn alle hommels geteld, niet alleen de zandhommels en moshommels. In totaal zijn 8 verschillende soorten waargenomen en op bijna alle plekken waren zandhommels of moshommels aanwezig. Er zal nog meer worden geteld, maar volgens de deelnemende partijel lijken de speciale akkerranden zeker een succes te zijn.
Rode Lijst
Meer dan de helft van de inheemse hommels staat op de Rode Lijst, een kwart is zelfs uitgestorven. Zo is ook de zandhommel een soort die op de Rode Lijst staat. Tot circa 1980 kwamen zandhommels nog algemeen voor in Nederland. Nu nog maar op enkele plekken rondom het Haringvliet, in het bijzonder in het zuidwesten van de Hoeksche Waard.
Beschermingsplan
Omdat de zandhommel soort kwetsbaar is heeft de provincie Zuid-Holland aan EIS Kenniscentrum gevraagd om een beschermingsplan op te stellen.Het doel van het beschermingsplan is het versterken en uitbreiden van de resterende populaties van de zandhommel in Nederland.
Een van de maatregelen uit het beschermingsplan is het verhogen van de bloemrijkdom in agrarisch gebied. De akkerranden in de Hoeksche Waard zorgen al voor bloemen, maar voor de zandhommel zijn juist de bloemen van klaver belangrijk. In overleg met EIS Kenniscentrum Insecten heeft de agrarische natuurvereniging Coƶperatief Collectief Hoeksche Waard een zaadmengsel samengesteld dat vooral voor de zandhommel aantrekkelijk is. Dat mengsel is door de drie boeren uit de Hoeckse Waard gezaaid. Dit mengsel bestaat voor 87% uit verschillende klaversoorten.