Fotoserie: Meer vraag dan voorraadruimte in vriezer
In het begin van de pandemie was het druk bij Vroone op het erf. „Toen lieten mensen de supermarkt liever links liggen, en kwamen ze bij ons. Geheel volgens de trend in het hele land. De consumenten wilden de drukte van winkelcentra vermijden en zij wilden blijkbaar ook gehoor te geven aan het idee om gezonder te eten en het rechtstreeks bij een boer te halen. Of ze werkten thuis en fietsten een extra ommetje.” Die grote drukte, de toestroom van nieuwe klanten, lijkt wel weer te zijn geluwd, maar Vroone heeft ook veel vaste klanten. En nu in de zomer ook toeristen die eieren, kipschnitzels, saté of filet komen halen.
Andere verpakking
De trager groeiende vleeskuikens van Vroone gaan naar de poelier die heel de provincie Noord-Holland bedient. Voordat corona zijn intrede deed, verkocht Vroone de producten vanuit een kipwinkel in een loods aan huis. Daar verkocht de familie vier dagen per week allerlei kipproducten; van schnitzel en eieren tot saté en shoarma. De meeste producten waren van hun eigen vleeskuikens afkomstig. „Maar natuurlijk niet de schnitzels, om maar een voorbeeld te noemen. Wanneer en hoe zouden we die moeten maken? Die haalden we bij de poelier. Die schnitzels zitten dan wel in onze eigen verpakking, zodat dit duidelijk zichtbaar afwijkt van het vlees dat bij de slager te koop is.”
Ook nu koopt hij de producten in bij de poelier om ze vanaf zijn bedrijf weer te verkopen. Het betreft hierbij niet per se onze eigen, maar in elk geval wel Nederlandse kip, volgens de pluimveehouder. „Hoe zou ik met één keer in zeven of acht weken slachten, anders zo'n voorraad kunnen hebben?"
Place to Bee
Vroone probeert voor een project van LTO bijen en hommels te beschermen, dus echt aan onkruidbestrijding kan hij bij de rozenbottelstruikjes niet doen nu hij de biodiversiteit rond de stal propageert. Het project Place to Bee heeft in elke provincie een ambassadeur, in Noord-Holland is dat Vroone. Zo’n 2.000 planten moet Vroone binnenkort gaan oogsten, dat duurt wel tot in november, maar hij vindt het snijden lekker rustig werk. „Bovendien is het in dit veranderende klimaat beter dan snijbloemen als ridderspoor die ik voorheen had.”
Daken verhuurd
Per april dit jaar liggen er 1.700 zonnepanelen op zijn staldaken. Dat zal de puimveehouder fiks schelen op zijn energierekening! Maar dat is niet het geval. In ruil voor het saneren van zijn asbestdaken, heeft Vroone zijn daken namelijk voor 20 jaar verhuurd aan energieleverancier Essent. Pas na die 20 jaar zijn de opbrengsten voor Peter Vroone.
Lees in de papieren Agraaf van dit weekend het ondernemersartikel over Peter Vroone. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een abonnement of gratis proefnummer aan.