Toekomst voor boeren in Aarlanderveense polder
In het traject kunnen boeren en andere grondeigenaren meedenken over de toekomst van hun bedrijf en die van de polder. In de genoemde polder (circa 500 hectare) zijn nog een stuk of tien, twaalf boeren actief. De meesten zijn al wat ouder, en komen op het punt dat ze moeten nadenken of en wanneer ze gaan stoppen.
'Als je hier niets doet, is het risico groot dat de meeste grond van stoppers terechtkomt bij boeren van buitenaf en dat er weinig actieve melkveehouders overblijven', stelt LTO-projectleider Andries Middag in Nieuwe Oogst. 'In plaats het afbouwen over vele jaren uit te smeren, waarbij de agrarische activiteiten langzaam doodbloeden, kunnen zij hun grond ook op kortere termijn inbrengen in een verkavelingsplan. Zo kunnen blijvers hun bedrijf goed doorontwikkelen en komt er zelfs ruimte voor enkele jonge nieuwkomers.'
Integrale benadering
Anders dan op veel andere locaties liggen in de Aarlanderveense polder geen claims met betrekking tot natuur of woningbouw. De inzet van het LTO-project is dat er ruimte blijft voor toekomstgerichte boeren. Daarbij wordt ook gekeken naar de opgaven rond stikstof, waterkwaliteit, biodiversiteit en bodemdaling. Naast LTO zijn ook de provincie Zuid-Holland en het waterschap (Hoogheemraadschap Rijnland) erbij betrokken.
Kelder, zelf melkveehouder in het nabijgelegen Ter Aar, vindt het project een goede zaak. „Het is belangrijk dat er niet alleen óver de boeren wordt gesproken, maar vooral mét de boeren. Dat is ook de opzet; er moet niets van bovenaf worden opgelegd want dan krijg je ook geen draagvlak.”
Unieke molen-viergang
Het unieke is ook dat hier nog 's werelds laatste werkzame molen-viergang actief is, vertelt Kelder. „Vier molens op een rij die het water uit de polder pompen; ze zorgen ervoor dat het waterpeil – anders op 5 meter boven NAP – op 1,70 meter wordt gehouden.”
Zo'n authentieke molenviergang komt natuurlijk het mooiste tot uiting als de polder als zuiver agrarisch gebied behouden blijft, meent hij. „Dat was ook de oorspronkelijke functie van de molens: zorgen dat boeren er konden boeren. Met een zonneveld erin zou het plaatje snel heel anders worden.”