Foodlab Hoeksche Waard van start

Het Foodlab is een initiatief van de gemeente Hoeksche Waard. 'In de Hoeksche Waard wordt op internationaal topniveau gewerkt aan innovatie door de landbouwsector. Daar mogen we trots op zijn. Het bruist van de energie en initiatieven en Foodlab Hoeksche Waard maakt dit zichtbaar voor iedereen', sprak wethouder Paul Boogaard enthousiast bij de opening. 'Dat is goed voor educatie, innovatie maar zeker ook voor de lokale ondernemers. Want het Foodlab zal veel bezoekers trekken die hopelijk naar huis gaan met veel van onze lokale producten.'
Startpunt
Volgens Henk Scheele van de Hoeksche Hoeve wordt het Foodlab op het akkerbouwbedrijf het startpunt van waaruit consumenten diverse primaire agrarische producenten kunnen gaan bezoeken. Het is de bedoeling dat bedrijven uit de buurt met akkerbouw en veehouderij gaan aanhaken. Scheele: „We zitten hier onder Rotterdam. Veel mensen hebben best interesse in waar hun eten vandaan komt, maar ze komen er niet zo snel mee in aanraking. Door de Foodlab-route wordt dat nu wel mogelijk.” Het idee is om beleving en educatie hierbij te laten samenvallen.
Het eiland de Hoeksche Waard bruist volgens Scheele van de innovaties. De Hoeksche Hoeve produceert zelf bijvoorbeeld de Hoeksche chips, die dagelijks vers wordt gebakken op de boerderij. Ook het concept van de bloeiende akkerrand is in de Hoeksche Waard ontwikkeld, stelt hij.
Regio Deal
Foodlab Hoeksche Waard is mede tot stand gekomen dankzij een cofinanciering van de provincie en de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta. In de Regio Deal werken Rijk, provincie en 6 gemeenten in de regio samen aan een betere woon- en leefomgeving voor 300.000 inwoners en ondernemers. Met deze structurele samenwerking waarbij men over gemeentegrenzen heen kijkt, wil de Zuid-Hollandse Delta uitgroeien tot koploper op het gebied van agrifood, landschap en toerisme, duurzaamheid en arbeidsmarkt.