‘Visserijwet belemmert bestrijding rivierkreeft’
Los van de vraag of de Amerikaanse rivierkreeft dijken kan doorbreken zoals in Reeuwijk afgelopen maandag, is het zonneklaar dat het een invasieve exoot is die niet alleen de waterkwaliteit maar ook oevers ernstig aantast. Vandaar ook de start van een experimenteel bestrijdingsprogramma door het Waterschap Schieland en Krimpenerwaard. Voor veel invasieve exoten geldt een bestrijdingsprogramma , waarom dan niet voor de rivierkreeft?
Muskusrat noodverordening
Roessink, werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker bij de Wageningen Universiteit en gespecialiseerd in waterleven: „Dat vergt aanpassing van de Visserijwet. Nu is de vangst voorbehouden aan degenen die visrechten hebben. De waterschappen beschikken er in 9 van de 10 gevallen niet over, waardoor bestrijding wordt belemmerd. Er is een noodverordening nodig, zoals bij de bestrijding van de muskustrat.”
Overigens herhaalt Roessink zijn mening dat rivierkreeften niet de hoofdoorzaak kunnen zijn van de dijkverschuiving in Reeuwijk, zoals afgelopen maandag verwoord bij Omroep West. „Rivierkreeften kunnen geen meterslange gangen graven. Ze kunnen er wel aan bijgedragen hebben. Maar het zou erg jammer zijn als de hoofdoorzaak van de dijkverschuiving niet wordt achterhaald, door de rivierkreeft aan te wijzen als belangrijkste boosdoener. Want je wilt niet dat het nog een keer gebeurt.”
Tweede Kamervragen
Inmiddels hebben de VVD Tweede Kamerfractieleden Peter Valstar en Rudmer Heerema vragen gesteld aan demissionair minister van LNV Carola Schouten. Ze willen weten of boeren in Reeuwijk die rivierkreeften als oorzaak van de dijkverschuiving zien, daar gelijk in hebben.