Proef aanpak rivierkreeft gestart in Krimpenerwaard
Half juli begon het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard een meerjarige proef waarin de mogelijkheden, effectiviteit en haalbaarheid van het wegvangen van de schadelijke rivierkreeften wordt onderzocht. De proef moet inzichtelijke maken óf er een aanpak voor de gehele Krimpenerwaard mogelijk is en hoe die er dan uitziet. Het gaat daarbij om een aanpak die organisatorisch, praktisch en financieel haalbaar is.
Instabiele oevers
Volgens het waterschap blijken de waterrijke polders in het waterschapsgebied ten noorden van Rotterdam een zeer geschikt leefgebied te zijn, waardoor het aantal rivierkreeften de laatste jaren sterk is toegenomen. Vooral in de Krimpenerwaard. Grote hoeveelheid kreeften zetten de waterkwaliteit en biodiversiteit sterk onder druk. Daarnaast leidt het graafgedrag van de kreeft volgens het waterschap Schieland en Krimpenerwaard tot instabiele oevers, met hoge kosten voor het herstel van de oevers tot gevolg. Niet verwonderlijk dat de grondeigenaar in Reeuwijk, wiens land gisteren onder water liep door een uiteengevallen dijkdeel, de oorzaak dan ook aan rivierkreeften wijt.
Dijkdoorbraak Reeuwijk
Maar onderzoeker Ivo Roessink van de Wageningen Universiteit acht de kans heel klein dat rivierkreeften schade van de omvang aan de dijk in Reeuwijk kunnen veroorzaken. Dat zei hij gisteren in een reactie bij Omroep West. In samenspel met de schade die ratten veroorzaken is het echter ook niet uit te sluiten, aldus Roessink. Het is wat hem betreft des te meer reden om heel precies uit te zoeken wat er in Reeuwijk is gebeurd. Het hoogheemraadschap Rijnland denkt er hetzelfde over.
Brede bestuurlijke zorg
Vorig jaar heeft het ministerie van LNV opdracht gegeven voor onderzoek naar de schadelijkheid van rivierkreeften. Want gemeenten, provincies en waterschappen in de kustgebieden maken zich in toenemende mate zorgen over de schade die de snel groeiende populatie rivierkreeften aanricht. De brede bestuurlijke zorgen over de uitheemse rivierkreeften is er niet alleen vanwege aantasting van de biodiversiteit en de waterkwaliteit, maar vooral ook vanwege de waterveiligheid in de kustgebieden. Dat blijkt uit een speciaal belegd webinar van de Unie van Waterschappen , eind vorig jaar.