Alkmaar werkt aan een eigen kaas

Onder meer horeca, ondernemers en het KaasdragersGilde uit de 'Kaasstad' werken aan het product. Studenten van de opleidingen Voeding & Technologie en Voeding & Kwaliteit van het Clusius College in Alkmaar zijn betrokken bij het ontwerpen van de kaas. De kaas wordt gemaakt bij zelfkazer en melkveehouder Jan Uitenthuis in Middenbeemster, vervolgens wordt het gepekeld en opgeslagen bij Kaasmakerij Koopman in de Weere.
Prestatie
De Alkmaarders worden al voorbereid op het in de markt zetten van de kaas. „Ik zie regelmatig vrachtwagens rondrijden van transportbedrijf Schot waar groot op staat: ‘Alkmaar gaat kaas maken’ met het logo van Alkmaars Goud erbij. Ik ben heel trots dat ik daar, ook al is het maar een heel klein stukje, aan meegewerkt heb”, vertelt studente Tessa Nottelman op de website van GreenPort Noord Holland Noord. „Je voelt dat je een prestatie moet leveren. Elk klein verschil kan het eindproduct veranderen”, vertelt tweedejaars student Rim Broersen.
Alkmaar staat bekend als 'Kaasstad' vanwege de handel in kaas. 'Maar we zijn, gek genoeg, er nooit in geslaagd een ‘in eigen huis’ gemaakte kaas op de markt te brengen', schrijft Alkmaars Goud op de eigen website. 'Alkmaars Goud wordt straks gemaakt van melk afkomstig van een bijzondere mix van koeien zoals de Holsteiner en Blaarkopkoeien die grazen op zes omliggende polders; de Egmondermeer, Bergermeer, Heerhugowaard, Schermer, Wieringerwaard en Zijpe.'
Er loopt een crowdfundingsactie om de opstartfase te kunnen bekostigen.