'Rivierkreeft onwaarschijnlijk als oorzaak dijkdoorbraak'
Bij de Middelburg- en Tempelpolder is vanochtend vroeg een dijk doorgebroken. Over een stuk van pakweg 50 meter is de dijk afgeschoven de polder in. Weilanden kwamen daardoor onder water te staan en rundvee en schapen werden verplaatst. Een van de aanwonende veehouders suggereerde op Omroep West dat de dijk zou zijn verzwakt door rivierkreeften, die holletjes in de dijk graven.
'Ze zitten er veel'
Een andere veehouder, die vee heeft lopen in het gebied, is Bertus Olieman. Hij haalde vanochtend zo'n 15 stuks jongvee weg uit de deels ondergelopen polder. Of de oorzaak rivierkreeft is? „Ze zitten er wel veel, en ze graven ook wel wat weg. Ze zullen de dijk niet sterker maken. Maar ik denk niet dat ze er helemaal doorheen graven”, zegt hij. „Hier is toch echt een flink stuk van de hele dijk opzij geschoven.”
Ook jongveeopfokker Joop Dorresteijn weet dat er heel veel rivierkreeften in de polder zitten. Hij weet ook dat een eind verderop al een stuk beschoeiing is geplaatst om te voorkomen dat rivierkreeften de oever van een watergang ondermijnen. Maar ook hij vraagt zich af of die beestjes de oorzaak zijn van zo'n grote dijkverschuiving. Dorresteijn houdt het eerder op achterstallig onderhoud door het Hoogheemraadschap.
Goed bevonden
Maar dat wordt aan de zijde van het waterschap ontkend. „Wij inspecteren de dijken het hele jaar door, en bij de inspectie is deze dijk gewoon goed bevonden”, aldus een woordvoerster.
Het waterschap heeft vanochtend direct maatregelen getroffen. Samen met loonbedrijf Olieman en enkele boeren uit de buurt is begonnen met het dichten van de dijk, en er is een noodpomp geplaatst om het water weg te krijgen. Sloten in de buurt zijn afgedamd zodat er niet meer water de polder in kon stromen. Niet al het vee hoefde weggehaald te worden; de 14 vetweiders van Arie de Jong konden gewoon blijven lopen. „Ze hadden nog genoeg plek om droog te liggen”, vertelt hij.
Het Hoogheemraadschap gaat onderzoeken wat de oorzaak van de dijkverschuiving is geweest. „Dat het door rivierkreeften komt, is zeer onwaarschijnlijk, dat weten we ook vanuit Wagenings onderzoek”, aldus de woordvoerster. „Maar we nemen het wel mee, net zoals bisamratten en andere mogelijke oorzaken.”
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Hoogheemraadschap Rijnland