'Zitten we hier nog wel goed?'
Fotoserie: Paniek toen het Limburgs regenwater niet weg kon
Schillings wijst op de niveaus waar het water stond, zichtbaar op de muur in de loods, natte pakken zaagsel, smerige tafelpoten en aan gras dat aan palen bleef hangen. De plekken die de familie ook liet zien aan minister Schouten en LTO voorzitter Sjaak van der Tak. Beiden leken ze volgens Schillings onder de indruk en begaan met de melkveehouder.
Schillings twijfelt heel erg aan het feit of ze wel op de juiste plek zitten met hun bedrijf. Rond de eeuwwisseling heeft de familie er alles aan gedaan om het bedrijf te verplaatsen, maar tevergeefs. En of dat in deze tijd nog zal lukken?
Tijdig maaien
In elk geval moet er een structurele oplossing komen; de familie weet dat dit niet de laatste keer zal zijn dat het water toeslaat. Behalve meer dalen aanwijzen als opvang, kan volgens Schiilings het laten terugkeren van traphellingen die met de ruilverkaveling in de zeventiger jaren verdwenen, ook helpen. Het nieuwste maaibeleid van de provincie daarentegen is zeer gevaarlijk volgens de melkveehouder die pleit voor het tijdig maaien van watergangen. De sponswerking van grasland en dus de aanwezigheid van melkveehouders in het gebied is onmisbaar en de niet kerende grondbewerking is volgens hem in elk geval een grote vooruitgang.
Lees het verhaal over de angstige uren van de melkveehouder in de regiokrant van dit weekend. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een proefnummer aan.