Ganzenbeheerplan Noord-Holland valt niet goed bij LTO Noord
De huidige winterrustperiode voor de grauwe ganzen en brandganzen loopt nu van 1 november tot 1 maart. In die periode mogen ze niet worden bejaagd op blijvend grasland. „Wij hadden voorgesteld om die periode terug te brengen tot november en december, maar dat voorstel heeft het niet gehaald”, zegt Albert Hooijer. De melkveehouder uit Weesp is provinciaal portefeuillehouder Flora en Fauna van LTO Noord.
Ook gaat de provincie niet mee in het LTO-voorstel om lokmiddelen zoals fluitjes en lokganzen toe te staan. Hooijer: „We weten dat een kwart van alle afgeschoten ganzen oude hagelkorrels in het lichaam heeft. Dus die dieren zijn aangeschoten geweest. Je wilt het afschot goed doen, in een keer. Met lokmiddelen kun je ze dichter voor het geweer krijgen”, legt hij uit. De provincie wil daar echter niet aan.
Broedparen
Wat wel positief is, volgens Hooijer, is dat er in het nieuwe ganzenbeleid ruimte komt om meer broedparen af te schieten, in de periode van 1 februari tot 1 april. Dat voorkomt dat ganzen die een paar hebben gevormd, gaan nestelen. Dit afschot mag ook gebeuren in natuurterreinen; zoals die van het Noord-Hollands Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Hooijer vindt dat een goede stap.
Maar al met al is het voor de komende drie jaar vastgestelde plan een voortzetting van het huidige beleid, dat volgens LTO failliet is. Volgens de standsorganisatie sluit de provincie de ogen voor de werkelijkheid en weigert men om te kiezen voor een koers die daadwerkelijk de ganzenpopulatie reduceert.
Meer schieten
Verder is het eigen risico bij ganzenschade verhoogd van 5 naar 20 procent. Hooijer: „Onder het motto van: de agrarisch ondernemer moet er maar zorgen dat er meer wordt geschoten. Wij moeten dus de jagers c.q. schadebestrijders daarop aanspreken. Volgens de provincie wordt er nog niet optimaal gebruik gemaakt van de ontheffingen.”
Ganzen beschadigen landbouwgewassen (gras en vollegrondsgroenten) door vraat en platlopen. In Noord-Holland gaat het vooral om grauwe ganzen en brandganzen. In 2020 is de getaxeerde schade in Noord-Holland ongeveer 10 miljoen euro, aldus de provincie. In natuurgebieden veroorzaken ganzen schade door overbegrazing van oevers en rietkragen. Ook kan de grote populatie ganzen een risico vormen voor verkeers-en vliegveiligheid rondom bijvoorbeeld Schiphol.