Claims lopen binnen bij hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
De meeste claims betreffen bloembollen, maar ook aardappelen en sla worden genoemd, zegt Cortel.
In de kuststrook tussen Heemskerk en Schagen viel op vrijdagavond 18 juni gemiddeld 88 millimeter regen, en plaatselijk rondom Egmond meer dan 100 millimeter in anderhalf uur. „Daar is niks tegen opgewassen”, aldus Cortel. Zaterdagavond kwam daar nog eens 50 tot 70 millimeter bij. Lokaal viel er in 36 uur tussen de 100 en 200 millimeter regen.
Gemalen
Het waterschap schakelde alle gemalen in en ook de drie grote boezemgemalen, maar het kost een aantal dagen om zo'n grote hoeveelheid water weg te werken. Diverse akkers met onder meer aardappelen en lelies stonden daardoor een tijd blank. Volgens LTO zijn zeker honderd boeren in het gebied in meer of mindere mate gedupeerd geraakt. De boerenorganisatie is bepaald niet te spreken over hoe HHNK het noodweer heeft aangepakt.
Het hoogheemraadschap heeft tijdens en na de crisis diverse klachten gekregen, bevestigt de woordvoerder. „Mensen vinden bijvoorbeeld dat we te laat in actie zijn gekomen, of dat pompen op de verkeerde plekken werden ingezet, of dat de waterberging niet functioneerde.”
Evaluatie
Het hoogheemraadschap is inmiddels een uitgebreide evaluatie gestart. Die wordt gericht op zowel het technisch functioneren van het watersysteem als het crisismanagement van het hoogheemraadschap. Ook wordt meegenomen of de huidige waterbergingen op de juiste plek liggen. Voor de evaluatie zijn drie externe deskundigen ingeschakeld op het gebied van wateroverlast, watersysteemanalyse en veiligheids- en crisismanagement.
De geleden schades worden in de evaluatie meegenomen. Daaruit zal ook blijken of en zo ja in welke mate het hoogheemraadschap aansprakelijk kan worden gesteld voor de gelede schade. Eind augustus, begin september moet de evaluatie zijn afgerond, aldus het hoogheemraadschap.
Boeren die zelf extra pompen hebben ingezet, kunnen de brandstofkosten daarvoor al wel declareren bij het hoogheemraadschap, laat Cortel weten.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Twitter Willemien Koning-Hoeve