Waterstoftrekker onderdeel energietransitie Noord-Holland

De H2 in Agri Deal moet vorm geven aan de energietransitie binnen de regio Noord-Holland Noord. Het gebied moet 'testbed' worden voor waterstofketens in de agribusiness. De deal is ondertekend door het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord, de New Energy Coalition en Greenport Noord-Holland. Dit collectief wil inzetten op de ontwikkeling van pilots en praktijktoepassingen van waterstof in de agribusiness in Noord-Holland Noord.
Een voorbeeldproject waar het consortium nu aan werkt, is het realiseren van een pilot van waterstofproductie voor gebruik in tractoren op het land. Hierbij wekt de waterstofmolen van Hygro (op de TNO-testsite in Wieringermeer) de waterstof lokaal op. Deze waterstof wordt via Avia-Marees afgezet en ingezet in de EOX trekker van H2Trac.
Deze fabrikant van hybride diesel/elektrische trekkers uit Arnhem is nu bezig om als eerste ter wereld een serie van vijf waterstoftrekkers te maken. Een waterstofcel wekt dan de elektriciteit op die nodig is voor de elektrische aandrijving van de trekker. Loonbedrijf Sturm-Jacobs en agrarisch onderzoekcentrum Vertify zijn in beeld om de toepassing van de tractor in de praktijk te toetsen.
Investering
Loonwerker Pim Sturms: „We staan er positief tegenover. Naar de toekomst toe zullen we, als we onze uitstoot in de Wieringmeer willen reduceren, wel iets moeten. Als we dan een van onze trekkers op waterstof kunnen laten lopen, met de productie van waterstof in onze achtertuin, dan zien we dat wel zitten.”
Het punt is alleen dat de waterstoftrekker 4 ton kost, en dat maakt de investering 2,5 keer hoger dan voor een normale trekker van 175 pk. Sturms heeft op zich wel interesse, maar dan zou er vanuit de provincie Noord-Holland wel wat subsidie bij moeten, geeft hij aan.
Elektrisch
H2Trac verwacht dat over 20 jaar alle trekkers elektrisch zullen zijn. Veel boeren hebben nu al zonnepanelen of een windmolen, en het bedrijf speelt daar op in. „Ik stel me zo voor dat een collectief van boeren in de toekomst zelf waterstof kan produceren voor hun eigen trekkers”, aldus Peter-Jan van Ham van H2Trac.
Ook het Noord-Hollandse collectief ziet mogelijkheden voor de agribusiness in die richting. Bij overproductie van zonne- en windenergie, kan deze energie gebruikt worden om waterstof van te produceren. Hiermee wordt tijdelijke opslag van energie mogelijk en kunnen pieken en dalen in de opwek en afname van energie beter worden opgevangen. ONHN, NEC en GPNHN willen samenwerken om deze mogelijkheden voor ondernemers concreet te maken.
De eerste waterstoftrekker is inmiddels verkocht aan de stadsboerderij in Almere, geeft Van Ham aan. De EOX-trekker kent overigens als bijzonderheid dat die is ontwikkeld voor de brede banenteelt: de assen kunnen worden verbreed van 2,25 meter (voor wegtransport) naar maximaal 3,20 meter in het veld.

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord