Relatief grote groei in aantal korteketenbedrijven Zuid-Holland en Noord-Holland

De WUR onderzoekt de korteketenverkoop in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het Rijk probeert via verschillende initiatieven korte keten-verkoop te stimuleren en wil ook weten of die maatregelen effect hebben.
In Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht loopt de groei voor vergeleken de landelijke trend, waarbij inmiddels één op de zeven bedrijven aan korte keten-verkoop doet (een stijging op nationaal niveau van 10,4 procent naar 13,6 procent).
Noord-Holland
In de periode 2017-2020 is in Noord-Holland het aantal agrarische bedrijven met afzet via een korte keten toegenomen van 483 (13,2 procent van het aantal bedrijven) naar 654 (18,9 procent). Noord-Holland volgt (samen met Zuid-Holland) op de voet Limburg, die met 20 procent het hoogst scoort.
'De deelnemers geven aan dat de overheid en andere partijen vooral een taak hebben in het in beweging krijgen van de consument (en dat begint al bij de jeugd via onderwijs) welke veelal gericht is op gemaksvoedsel. Ga niet op de stoel van de ondernemer zitten, maar probeer actief de vraag te stimuleren', schrijven de onderzoekers.
Zuid-Holland
In de periode 2017-2020 is het aantal agrarische bedrijven met afzet via een korte keten toegenomen in Zuid-Holland van 617 (12,7 procent van het aantal bedrijven) naar 847 (18,9 procent).
'Kijken we naar de sector, dan zien we in Zuid-Holland vooral stijgingen in de glastuinbouw (van 11 naar 20 procent), overig tuinbouw (van 9 naar 25 procent), overig landbouw (van ruim 14 naar 29 procent). Dat betekent dat van ieder glastuinbouwbedrijf een op de vijf heeft aangegeven (deels) af te zetten via een korte keten', schrijven de onderzoekers.
Utrecht
In Utrecht is de groei minder sterk dan in Zuid-Holland en Noord-Holland. In de periode 2017-2020 is het aantal agrarische bedrijven met afzet via een korte keten toegenomen van 257 bedrijven (11,6 procent van het aantal bedrijven) naar 334 (14,3 procent).
'Zowel boeren, overheden en ketenpartijen moeten verantwoordelijkheid nemen om gezamenlijk succes te hebben. Samenwerking is uiterst belangrijk. Met clustervorming zou de korte keten een succes kunnen worden. Je hebt hierbij onder andere iemand nodig in die regio die kennis van vraag en aanbod bij elkaar brengt', schrijven de onderzoekers, die een kennissessie met boeren in de provincie Utrecht hebben gedaan.
De Wageningen Universiteit rekent bedrijven die verkopen met één tussenschakel ook tot de korte keten. Het gaat dus niet alleen om directe verkoop aan huis, maar ook om boeren die bijvoorbeeld direct aan de lokale supermarkt leveren.