Melkveehouder in De Rijp (NH) pacht land van een burgercoöperatie: ‘Dit biedt kansen’
„Als je echt wil weten hoe de samenwerking is bevallen, moet je over twee jaar terugbellen”, zegt de 35-jarige Zijp. ,,We hebben het pachtcontract getekend in mei en tot nu toe bevalt de samenwerking goed. Zij waren actief op zoek naar een stuk land in deze regio en iemand die dat kon gaan beheren. Omdat wij al op een biologische manier werken, was er een klik.”
Geen kunstmest
Land van Ons heeft 15.000 leden die allemaal geld inleggen. De organisatie koopt landbouwgrond op om op een extensievere manier voedsel te verbouwen. Als het gaat om voer voor de koeien wordt er bijvoorbeeld gekozen voor kruidenrijk grasland. In pachtcontracten wordt opgenomen dat er geen gewasbeschermingsmiddelen mogen worden gebruikt en ook geen kunstmest. Per perceel worden er eventueel aanvullende afspraken gemaakt. Het gaat om geliberaliseerde pacht, dus met een pachtcontract van maximaal zes jaar.
De opbrengst van het land gebruikt Zijp voor zijn eigen melkkoeien, hij zet zijn zuivel af via de coöperatie Zuiver Zuivel, dat zich volledig richt op de afzet van biodynamische melk. Het is dus niet zo dat Land van Ons een product terugverwacht voor het gras dat van het land komt. „De mensen achter Land van Ons staan vooral achter de filosofie dat het landschap en de biodiversiteit op het platteland moet worden hersteld, de coöperatie doet geen productafzet of iets dergelijks.”
Gangbare boer
De ouders van Zijp begonnen 35 jaar geleden al met de biodynamische manier van werken. Maar hij denkt dat een gangbare boer ook uit de voeten kan met het pachtcontract van Land van Ons. „Het biedt zeker kansen, bijvoorbeeld voor jonge boeren die wat extra land erbij willen, maar moeite hebben met de financiering. En omdat de afspraken helder en duidelijk zijn, kan een gangbare boer daar ook mee uit de voeten.”
Land van Ons koopt tegen een marktconforme prijs, ze laten voor een aankoop een onafhankelijke partij een prijs bepalen staat op de eigen website beschreven. Zijp: „Natuurlijk werd er door andere boeren wel over gesproken, maar het stuk land stond al twee jaar te koop, er waren dus al kansen voor anderen. De vrouw die het land verkocht, stond wel achter de principes van Land van Ons, dus daarmee hadden ze een streepje voor. Ja, het is een extra partij op de markt, maar het biedt dus ook mogelijkheden.”
Zijp heeft een vast contactpersoon, het is niet de bedoeling dat 15.000 mensen zich met de 8 hectare in De Rijp gaan bemoeien. „Ze zijn welkom tijdens een open dag of mogen het land komen bekijken. Maar het contact over het pachten loopt gelukkig via één coördinator.”