Liveblog (gesloten): Situatie volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onder controle
Update dinsdag 11:50 uur: Situatie volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onder controle
HHNK laat om 11:05 uur op zijn eigen website weten dat ze de situatie in het gebied rondom Alkmaar en Schagen onder controle heeft.
‘De poldergemalen draaien volop, en de boezemgemalen in Den Helder, Schardam en Zaandam doen nog altijd hun werk om het water uit het gebied te malen. Per locatie kijken we of de extra pompen nog nodig zijn en de gemalen het weer alleen aan kunnen. Op steeds meer plekken is dit het geval. Samen met de agrariërs die helpen pompen zakt het waterpeil in de meeste gebieden snel. Onze gebiedsbeheerders houden de situatie in de polders nauwlettend in de gaten. Waar nodig en kan gebruiken we de extra pompen die vrij komen’, aldus het hoogheemraadschap.
Update dinsdag 11:45 uur: LTO Noord-bestuurder Martijn van den Berg: Situatie op meeste plekken onder controle
LTO Noord-bestuurder Martijn van den Berg ging gisteren namens de boeren in gesprek met het HHNK. „Uit dat gesprek is gekomen dat het hoogheemraadschap onderzoek gaat doen waar eventueel fouten gemaakt zijn en hoe die in de toekomst kunnen worden voorkomen. LTO Noord heeft namelijk vragen of alles wel goed is gegaan met de inzet van extra pompen en de inzet van de waterbergingen. Dus wat hebben ze gedaan om dit voor te zijn.”
LTO Noord en bloembollenvereniging KAVB roepen de getroffen boeren in het gebied op om een logboek bij te houdern waarin ze bijhouden wat ze gedaan hebben, wie ze gebeld en ook foto's toevoegen van de schade. Van den Berg: „Die schade kan ook de komende weken pas aan het ligt, daar moeten de boeren ook foto's van maken.”
De komende periode lijkt het droog en rustig weer te worden wat volgens Van den Berg positief is. „Hierdoor kan het water dat nog op de percelen staat afzakken naar de sloten. Ik hoor dat de situatie op de meeste plekken onder controle is. Maar hoeveel schade er echt geleden is zien we over een paar weken pas.”
Update dinsdag 11:30 uur: ‘Bollen al aan het afsterven’
Niels Dekker is bollenkweker in Hensbroek. Hij heeft twintig hectare bloembollen waarvan één perceel van 3 hectare is gelegen in de zwaar getroffen polder Heerhugowaard. „Het risico dat ik loop door waterschade loopt in de kapitalen.”
Dekker vertelt dat de bloembollen die hij in die polder heeft staan niet langer dan 24 uur in het water mogen staan. „De bollen hebben wel langer dan 24 uur onder water gestaan. Daar heb ik wel slecht van geslapen.” Desondanks heeft Dekker wel hoop dat niet alle bloembollen afgeschreven hoeven te worden. „Op de percelen buiten de Heerhugowaard polder was het water redelijk snel weg. Daar staat het loof er nog groen bij. Dat biedt hoop. Maar op het perceel in de Heerhugowaard polder zie je aan het loof al dat de bol aan het afsterven is.”
Waar Dekker vooral van baalt is dat de waterinlaat bij de Heerhugowaardpolder pas op zondagochtend is dichtgezet. „Wij proberen zoveel mogelijk water uit de polder te pompen terwijl het er via de inlaat gewoon weer inloopt. Daar heeft het waterschap niet accuraat opgetreden.”
Update dinsdag 10:44 uur: LTO kritisch over communicatie en actie van HHNK
„Mijns inziens hebben ze een 24/7 job en dan moeten ze wel even aanpoten.” Dat zei LTO Noord-bestuurder Martijn van den Berg tegen NH Nieuws.
Van den Berg: "Ze hadden er beter op kunnen anticiperen, ze hadden iets eerder de sloten kunnen leegtrekken. Ze hadden ergens op kunnen voorsorteren." Volgens Van den Berg zegt het Hoogheemraadschap dat ze dat niet hebben gedaan, omdat als er geen regen zou vallen het weer te droog zou zijn.
LTO is gisteren in gesprek geweest met HHNK om de gebeurtenissen van afgelopen weekend te evalueren. Of daar iets uit is gekomen is nog niet bekend.
Update dinsdag 10:00 uur: Melkveehouder heeft ook nu nog last van wateroverlast
In de polders lijkt het droger te worden, maar bij het melkveebedrijf van familie Brouwer de Koning staat ook vanochtend nog veel water op het land. Zie tweet hieronder. De familie roept het waterschap op om ook bij hun boerderij extra pompen te plaatsen.
Tekst gaat verder onder tweet.
De familie moest zaterdag 20 juni hun koeien letterlijk evacuaeren van de ondergelopen grasland percelen.
Tekst gaat verder onder tweets.
Update dinsdag 09:47 uur: Meeste water lijkt maandagavond al weg te zijn
Agrio (uitgever van deze website) heeft maandagavond een fotograaf naar het gebied gestuurd dat flink is getroffen door zware regen. Uit zijn foto's blijkt dat het meeste water maandagavond al aardig is weggepompt. Desondanks wordt er nog veel gepompt.
Tekst gaat verder onder foto's.
Update dinsdag 08:15 uur: Terugblik maandagavond
Aan het eind van de middag zijn zeven extra pompen van HHNK (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) verplaatst vanuit de Zijperpolder. in totaal zijn er nu 18 extra pompen van HHNK in gebruik.
- Anna Paulowna: extra pomp bij Middenweg/Boermansweg
- Egmond: 2 extra pompen bij gemaal Sammerspolder
- Egmond: 2 extra pompen bij gemaal Egmondermeer
- Bergen: extra pomp bij Aagtdorperpolder
- Bergen: extra pomp bij gemaal de Rekerepolder
- Bergen: extra pomp Grootdammerpolder
- Oudkarspel: extra pomp naast gemaal Kerkmeer
- Grote Sloot Zijpe: 2 extra pompen bij gemaal AB
- Grote Sloot Zijpe: extra pomp bij gemaal KP
- Schagen: extra pomp gemaal Valkkoog
- Callantsoog: Betsypomp bij gemaal Koetensluis
- Callantsoog: 2 extra pompen bij toevoer Koetensluis
- Sint Maartensvlotbrug: extra pomp bij gemaal NM-Noord
- 't Zand: extra pomp bij gemaal Z-in
- Oudkarspel: extra pomp pomp bij gemaal Diepsmeer (naast gemaal Geestmerambacht)
HHNK laat op haar eigen website weten dat de weersverwachting voor dinsdag 22 juni er gunstig uit zien. Maandagmiddag heeft het nog enkele millimeters geregent waarna het 48 droog moet blijven. HHNK blijft water uit de sloten pompen zodat het water dat nog op percelen staat kan ‘uit zakken’ naar de sloot.
Update maandag 16:20 uur: Boeren zelf aan het pompen
Voor sommige boeren duurt het te lang voordat het water op hun percelen zakt. Zo ook voor melkveehouder Ton Lansbergen uit Egmond aan den Hoef. Samen met zijn buurman die paarden houdt is hij water uit hun polder aan het pompen. Lansbergen: „De percelen van mijn buurman en ik zijn een polder op zich. Er komt nu veel doorstroomwater vanuit Egmond deze kant op waardoor het water niet snel genoeg zakt op onze percelen. We hebben de pompen vanochtend gezet en we zien het water gelijk zakken.”
Een aantal graslandpercelen van Lansbergen staan onderwater en ook een klein deel van een maïsperceel is goed nat. „Op het maïsperceel valt het nog wel mee. Ik denk dat daar nu vijf tot tien procent van onderwater staat. Bij andere percelen met maïs in de buurt is het veel erger.”
De buizen waardoor het water wordt weggepompt liggen over een openbare weg heen maar via een andere weg kunnen mensen alsnog bij hun bestemming komen. „Het kan even niet anders”, zegt de melkveehouder.
Tekst gaat verder onder foto's. Foto's aangeleverd door Ton Lansbergen.
Update maandag 16:10 uur: Pompen verplaatst naar Egmond en Alkmaar
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft vandaag vlak na de middag vier extra pompen verplaatst van de Zijpe naar de polders rondom Alkmaar en Egmond. De gemalen in polder de Zijpe kunnen het water op dit moment steeds beter op eigen kracht uitmalen zonder extra pompen. Rondom Alkmaar en Egmond is nog wel meer capaciteit nodig. Gebiedsbeheerder ter plaatse houden de situatie in de gaten. Waar nodig en waar het kan verplaatst het HHNK de extra pompen.
Update maandag 15:16 uur: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: ‘Watersysteem werkte wel, maar dat was niet altijd te zien’
„Er is een gigantische hoeveelheid water gevallen”, zegt Shane Kleyhorst, woordvoerder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Kleyhorst: „Het KNMI voorspelde een bui met 20 millimeter regen. Drie uur voordat die bui zou gaan vallen bleek het heftiger te worden. Er is in twee uur tijd 100 millimeter regen gevallen. Dat is bijna twee keer zoveel als er normaal in een maand valt. Dus die bui heeft zich ontzettend snel ontwikkeld.”
Alle gemalen aan de buitenkant van het gebied die het water uit de polder pompen, werken op topsnelheid net zoals de binnenlandse gemalen. Daarbij zijn er extra pompen ingeschakeld en zijn de waterbergingen opengezet. Bergermeer is op dit moment nog niet op peil. De Zijpe wel.
Volgens Kleyhorst werken de waterbergingen naar behoren terwijl de boeren uit het gebied klagen dat de waterbergingen te lang droog blijven. „Er zit altijd vertraging in het watersysteem. Water valt op het land, wordt opgenomen in de bodem en stroomt daarna af naar de sloot. Daar zit al een vertraging in. Dan moet het water zich nog gaan verplaatsen dus dat duurt even.”
Ook lijkt het volgens de woordvoerder soms alsof er niks gebeurt in de waterbergingen, terwijl dat wel het geval is. „In de waterbergingen staat het gras hoog waardoor je niet goed ziet dat er water inloopt. Ook stijgt soms alleen het waterpeil. Bij de waterberging van vliegveld Bergen is het waterpeil 90 centimeter gestegen. Ook zijn de randen van waterbergingen vaak hoger gelegen waardoor het aan de randen wel droog is, maar midden in de waterberging wel nat.” Ook zijn volgens Kleyhorst de schuiven naar de waterbergingen op tijd opengegaan. „Zaterdagochtend zijn de schuiven naar de waterberging opengegaan. Dat is vroeg genoeg omdat er zeker een halve dag vertraging inzit voordat water dat op het land gevallen is bij die schuiven terecht komt. Vanuit de watersysteemtechniek is alles goed verlopen, alleen de beleving van boeren is dat het te lang heeft geduurd voordat ze iets zagen gebeuren.”
Vooruitkijkend is het goede nieuws dat vandaag volgens de voorspellingen de laatste regendag is waarbij de regen verspreid over de dag valt. Kleyhorst: „Er is een gigantische hoeveelheid water gevallen dus dat moet nog worden afgevoerd. We verwachten dat het nog een dag of drie duurt voordat het watersysteem weer een beetje in balans komt.” De woordvoerder weet wel zeker dat ze ook het water dat de komende dagen nog moeten afvoeren, ook afgevoerd kan worden.
Update maandag 14:00 uur: ‘Waterbergingen lijken niet te werken’
Mart Brouwer de Koning, voorzitter van LTO afdeling Kennemerland- Zaanstreek, snapt dat het wat met boeren doet als ze hun land onder water zien staan. Maar hij geeft ook aan dat dit een uitzonderlijke situatie. Brouwer de Koning: „Er is in een hele korte periode 15 centimeter water gevallen. Dat heb je niet zomaar weer weg. Zelfs niet met de extra pompen van het hoogheemraadschap. Als die pompen, en dat zijn echt flinke pompen, de hele dag draaien dan zakt het water vijf tot tien centimeter. Er staat dan alleen nog steeds water op land van de boeren. Dat is enorm zorgelijk.”
Er kan volgens Brouwer de Koning nog geen schatting worden gemaakt van de geleden schade. „De ene bol kan beter tegen water dan de andere. De boeren zijn wel ontzettend bezorgd over de gewassen. Dat merken we ook als de leden ons bellen. Vooral bij bloembollen kan de schade enorm oplopen.”
Vanuit boeren is op dit moment veel kritiek op het waterschap, omdat het meer had kunnen doen om de overlast te voorkomen zoals bijvoorbeeld voorbemalen. Brouwer de Koning geeft aan dat het toch wel iets genuanceerder ligt en vindt het jammer dat de kritiek zo hard is. „Er werd 30 millimeter voorspeld en dat was geen probleem geweest. Maar als er dan 100 millimeter komt dan kan het Hoogheemraadschap daar niet tegenop.”
De voorzitter snapt het gevoel van de boeren wel. „Als jouw land onder water staat en je de waterbergingen droog ziet staan, dan frustreert natuurlijk enorm. Die bergingen zijn bedoeld om de grote regenbuien op te vangen, maar dat lijkt nu dus nog niet te werken. Dus boeren hebben wel land opgeofferd en mee betaald aan die bergingen, en nu hebben ze alsnog het land onderwater staan.”
Bekijk hieronder beelden van de wateroverlast in het gebied. Foto's aangeleverd door Mart Brouwer de Koning.
Tekst gaat verder onder foto's.
Update maandag 11:50 uur: Zijpepolder bijna op gewenste peil
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) laat op zijn eigen website weten dat de wateroverlast op het platteland rond de Egmonderveen en Vennewaterspolder op dit moment het hevigst is. In polder de Zijpe is het water bijna op het gewenste peil. Het hoogheemraad pompt daar ook sinds gisteren met 19 extra pompen water uit de polders.
Tekst gaat verder onder tweet.
Op maandag 21 juni wordt 7 tot 20 mm neerslag verwacht. Met de huidige maalcapacitieit van de gemalen en de extra pompen verwacht HHNK deze hoeveelheden aan te kunnen.
De waterbergingen in de regio's Alkmaar en Schagen zijn inmiddels gevuld of lopen vol water. HHNK laat weten dat dit langer duurt omdat het gevallen water zijn weg moet vinden naar de waterbergingen toe. Waterbergingen slaan het water op, totdat er ruimte in het watersysteem is om het weer los te laten.
Update maandag 11.15 uur: 80 mm in Schermer, 100 mm in Wieringermeer
In de Schermer lijken de problemen mee te vallen, al viel ook hier behoorlijk wat regen. Akkerbouwer Johan Barendregt heeft dit weekeinde zo’n 80 mm neerslag gehad. Het water stond tussen de aardappelruggen, maar binnen enkele uren was een groot deel van het water al weer weg. Zijn collega Bart van Loon uit Slootdorp kreeg 100 mm te verwerken dit weekeinde. De greppels waren dichtgeslipt, daarom ging hij het land op om het water er zo snel mogelijk af te krijgen.
Lees verder onder de tweets
Update maandag 10.45 uur: KAVB: Logboek bijhouden
De bloembollenvereniging KAVB adviseert de bollenkwekers een logboek bij te houden over de schade. De telers hebben zich in de afgelopen dagen volle bak ingezet om het vele water zo snel mogelijk van het land te krijgen, nu wordt er gekeken naar de omvang van de schade, zegt algemeen voorzitter Jaap Bond van de KAVB. „Het is vooral afwachten. Zo veel water is nooit goed voor het gewas.” Hij roept de telers op bij te houden wat ze hebben gedaan en wat ze zien aan de ontwikkeling van hun gewassen. „Schrijf alles op.” Hij verwacht dat het gros van de telers een brede weersverzekering heeft afgesloten. „Bollenkwekers zijn wel wat gewend, maar tegen zoveel water kun je je niet wapenen.” In en rond Zijpe ligt het grootste aaneengesloten bollengebied van Europa.
Lees verder onder de tweet
Update maandag 9.30 uur: Overleg tussen hoogheemraadschap en landbouw
Er zijn veel klachten vanuit de agrarische sector over de inzet van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK): was het schap voldoende voorbereid op zulke hoeveelheden water? Zijn de waterbergingen op orde, hadden de pompen veel eerder aangezet moeten worden zodat de extreme wateroverlast voorkomen had kunnen worden? Vanmiddag is er spoedoverleg bij het hoogheemraadschap over deze vragen. Ook LTO en de KAVB zijn bij dit overleg aanwezig.
Lees verder onder de tweet
Update maandag 9.00 uur: Terugblik afgelopen weekeinde
Zware regenbuien hebben in een aantal regio’s in Noord-Holland geleid tot grote wateroverlast. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft 18 noodpompen ingezet in het gebied ten westen van Alkmaar en in polder de Zijpe. Ook boeren en loonbedrijven helpen mee. Er wordt met man en macht om wateroverlast te voorkomen, maar er staat zo veel water dan het niet in korte tijd weg te krijgen is. De meeste neerslag viel in de kuststrook bij de plaatsen Castricum, Egmond, Alkmaar, Warmenhuizen en in de polder de Zijpe. Het water staat hoog in de sloten en agrariërs ervaren overlast op hun landerijen die vol gewassen staan.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Marjan Leijen HHNK