Coöperatie achter zuivelmerk Boeren van Amstel failliet; Merk maakt snelle doorstart
Zo’n twintig boeren in Amstelland (het gebied langs de rivier de Amstel) richtte in 2017 de zuivelcoöperatie Amstelgoed NatuurZuivel op. Het doel van die coöperatie was streekproducten op de markt brengen van bedrijven die zich inzetten voor de weidevogels in Amstelland.
Onder het merk Boeren van Amstel verkocht de coöperatie in mei 2019 haar eerste melk. Bijna 2 jaar later werd de coöperatie failliet verklaard. Directeur van Michel Penterman vertelt aan Het Parool dat er twee redenen waren voor het faillissement. De eerste was Covid-19. De melk van Boeren van Amstel werd vooral in de horeca veel verkocht. Ondanks dat de melk sinds dit jaar ook verkocht werd in 150 supermarkten, was de sluiting van horeca een grote klap voor het merk.
Inefficiënte fabriek
Ook de eigen melkfabriek van de coöperatie heeft ze de das omgedaan. De kleinschalige fabriek was niet efficiënt genoeg. Ook werd er te weinig melk verwerkt om uit de kosten te komen. „Dagverse melk is topsport,” aldus Penterman. „Het was een heel romantisch idee om boeren zelf melk te laten verwerken in een pittoresk dorpje onder de rook van Amsterdam.”
De melkfabriek van Boeren van Amstel is inmiddels gesloten en de machines zijn verkocht. Vanaf nu wordt de melk van het merk verwerkt in een ambachtelijk melkfabriek in Zaltbommel (GD). Hierdoor vervalt het voordeel dat de melk van Boeren van Amstel maar een korte afstand aflegt naar de klant in Amsterdam.