Column: Invloed toekomstige minister klein
‘Waarom niet’, zult u zich afvragen, want er moeten grote besluiten genomen worden als het over de landbouw gaat. Dat klopt, we moeten keuzes gaan maken over wat voor soort landbouw we in Nederland willen. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit soort keuzes niet in Den Haag gemaakt worden! De politiek loopt altijd achter op de ontwikkelingen in de maatschappij, ook als het over landbouw gaat. Wat op zich volkomen logisch is. De maatschappij evolueert en de overheid moet de gevolgen van die evolutie omzetten in nieuwe wetten, regels en veranderende geldstromen. Bij grote veranderingen gaat dit altijd gepaard met sociale onrust, protest, veel discussie en een periode van onzekerheid. Daar zitten we, ook als landbouw, nu middenin.
De nieuwe landbouw
Voor mij is eigenlijk al wel duidelijk waar die nieuwe landbouw aan moet voldoen. Om een volwaardige plek te behouden in de maatschappij zullen we heel goed de aansluiting moeten zoeken bij de nieuwe wensen van de maatschappij. Deze nieuwe wensen hebben vooral betrekking op hoe we voedsel produceren en wat de impact van onze landbouw is op de omgeving. De kwaliteit van onze producten staat eigenlijk geen moment ter discussie.
Al lang praktijk
Als je voorzichtig om je heen kijkt en ziet hoe er in de agrarische vakbladen wordt geschreven over Natuur Inclusieve Landbouw, zie je daar een grote verandering. Een paar jaar geleden werd die natuurinclusieve landbouw nog afgedaan als een mode-term van een paar ecologen en biologen. Nu worden er vooral boeren aan het woord gelaten die al bezig zijn om natuuinclusieve landbouw een plek te geven in hun bedrijfsvoering. Hetzelfde geldt voor de vele beleidsnotities die ik voorbij zie komen. Of het nu beleidsnotities zijn van een provincie, een waterschap of wat voor departement in Den Haag dan ook, in iedere notitie is er aandacht voor de veranderende rol van de landbouw in de maatschappij. Vaak wordt deze veranderende rol omschreven als natuurinclusieve landbouw. Binnen de landbouw, dichter bij de praktijk, zie en hoor ik letterlijk de verandering. Veel boeren zijn bezig om te kijken hoe ze hun bedrijf klaar kunnen maken voor de toekomst. En velen zetten al daadwerkelijke stappen. Binnen de melkveehouderij is het niet meer zo gek als je praat over kruidenrijkgrasland maar word je inmiddels door je collega’s bevraagd over je ervaringen ermee.
Invloed slechte minister klein
Nog even over natuurinclusieve landbouw. Dat is gewoon een landbouw die zijn impact op het milieu tot een minimum beperkt. Dat is een landbouw die de biodiversiteit in het agrarische cultuurlandschap herstelt en ondersteunt, dat is een landbouw die verantwoordelijkheid neemt voor het in stand houden van ons agrarische cultuurlandschap. Door dit alles een plek te geven op onze bedrijven, kunnen we ook nog een bijdrage leveren aan het beperken van de klimaatverandering. Een goede minister van landbouw kan deze ontwikkeling ondersteunen, faciliteren en daarmee versnellen. Een slechte minister kan deze ontwikkeling wel iets vertragen en tegenwerken, maar zal niet in staat blijken om de reeds in gang gezette verandering te stoppen.
Zet zelf koers
De maatschappij beweegt in een bepaalde richting, de landbouw zal deze richting moeten volgen en de overheid zal als laatste aansluiten met nieuwe wetten, regels en veranderende geldstromen. Natuurlijk hoop ik op een goede minister van landbouw die ons helpt en steunt in deze periode van onzekerheid. Maar ook als we een slechte minister krijgen zal dat geen wezenlijke invloed hebben op de veranderingen in de landbouw. Ik laat de ontwikkelingen op ons bedrijf in ieder geval niet afhangen van wie de nieuwe minister van landbouw wordt, we zetten tenslotte zelf een koers uit naar de toekomst!