Video: Melkveehouder uit Montfoort stelt sinds dit jaar zelf rantsoen koeien samen
Het samenstellen van een optimaal rantsoen is voor veel melkveebedrijven een uitdaging. Het rantsoen heeft invloed op velerlei zaken zoals het economisch bedrijfsresultaat, stikstofbenutting en de CO2-footprint. Om in elke situatie het juiste rantsoen te maken heeft Boerenverstand een serie van drie filmpjes gemaakt op verschillende typen bedrijven in Utrecht-Oost.
Er zijn video's gemaakt op een extensief bedrijf met 100 procent gras, een intensief bedrijf met gras en voedergewassen en een extensief bedrijf met gras en voedergewassen.
Intensief
In de eerste video wordt het rantsoen voor de koeien van melkveehouder Hennie Oosterlaken uit Montfoort (UT) onder de loep genomen. Hij heeft een 'intensief' melkveebedrijf met ruim 100 melkkoeien. Sinds begin dit jaar rekent hij zelf het rantsoen van de koeien en stelt zijn eigen brok samen. Hij doet dat via de tool Mijn Voer.
Bekijk in onderstaande video hoe Oosterlaken tot een optimaal rantsoen kan komen voor zijn koeien: