Zoeken naar passende koe in Krimpenerwaard
Het project Passende koe in de Waard is een pilot van Proeftuin Trots op de Krimpenerwaard. In de proeftuin gaan melkveehouders, onderzoekers, adviseurs en andere partners op zoek naar adaptieve landbouw.
Veel van de projecten gaan over gewas en grondgebruik. Deze pilot is vooral koegericht, vertelt projectleider Monique Bestman van het Louis Bolk Instituut. „In groepsbijeenkomsten met melkveehouders en erfbetreders hebben we besproken welk type bedrijf typerend is voor de Krimpenerwaard. Daarbij kwamen we uit op een bedrijf dat zoveel mogelijk gras van eigen land voert. Maar welk type koe past daar het beste bij? Je kunt dan naar heel veel factoren kijken, maar welke zeggen het meest? Om daar inzicht in te krijgen, doen we een jaar lang metingen op onder meer productie, diergezondheid en grasopname.” De koeien worden een stalseizoen en een weideseizoen gevolgd (2020-2021).
Land als kapitaal
De twee meetbedrijven willen ‘zoveel mogelijk melk uit eigen gras maken’. Peter van Zuijlen melkt 100 koeien op 60 hectare land, plus 10 hectare natuurland. Koos en Erik Booij hebben een melkveehouderij met 63 koeien en 36 hectare grasland. Beide bedrijven zijn robotbedrijven en voeren niet of nauwelijks maïs bij. „Je land is je vermogen”, zegt Peter van Zuylen. „Je kunt het meeste verdienen aan alles wat je daar van af haalt. Het is hier niet wenselijk om maïs te telen, vanwege de draagkracht van de bewerkte veengrond. Laat je maïs aanvoeren, dan kost dat geld. Het is de vraag of je dat terugverdient.” Het rantsoen van Van Zuijlen bestaat voor ongeveer 62 procent uit gras, aangevuld met krachtvoer.
Lees verder in de aankomende editie van Agraaf. Deze belandt vanaf aanstaande vrijdag bij u op de mat. Bent u nog geen abonnee, vraag dan hier een gratis proefnummer aan.