Waterschap zet inlaten open voor fruittelers in Lopikerwaard
De fruittelers gebruiken het water om in de nacht te sproeien, om zo vorstschade te voorkomen. Als de temperatuur onder het vriespunt komt, kunnen de knoppen van bijvoorbeeld appel- en perenbomen in dit stadium (net uitgelopen) kapot vriezen. Een dun laage water dat bevriest, voorkomt schade. Tussen het ijs en de knop ontstaat een laagje lucht dat altijd 0 graden celcius is.
Water opzetten
'Tijdens het beregenen wordt in de regel veel water uit de sloten onttrokken (soms wel meer dan 700 m3 per uur). Om dat mogelijk te maken, wordt de rayonmedewerker van het waterschap er 's nachts bij gehaald om water op te zetten', schrijft De Stichtse Rijnlanden op de eigen website.
Tijdens de koude nachten worden er ook controles uitgevoerd. 'De medewerker checkt verschillende duikers en inlaten om te zien of er geen (drijf)vuil voor ligt die de doorstroom belemmert.'
Avondklok
Ook de komende nachten blijft het koud en moeten fruittelers en waterschappen waarschijnlijk aan de bak in de nacht. In verband met de avondklok moeten medewerkers een verklaring van hun werkgever via de overheid bij zich hebben, voor het geval er controle plaatsvindt.