Reactie BO Akkerbouw op aanvechter van verplichte bijdrage
André Hoogendijk, directeur van Brancheorganisatie Akkerbouw vertelt waarom akkerbouwer Leo Geluk wel zou moeten meewerken en voor hem, net als voor andere akkerbouwers, geen uitzondering wordt gemaakt. Volgens Hoogendijk vindt 97 procent van de 13.500 akkerbouwers het geen enkel probleem en daarom laat die groep zijn teeltgegevens door RVO aan BO Akkerbouw geven opdat er automatisch gefactureerd kan worden. „Dat betekent voor ons breed draagvlak. Een paar honderd boeren regelen het handmatig en zo’n vijf tot tien akkerbouwers wensen niet mee te werken. Dat hoort er ook bij”, relativeert Hoogendijk.
Twee derde was vóór
Maar Geluk wil helemaal geen onderzoek, dus er ook niet aan meebetalen. Hoogendijk: „De resultaten van onze onderzoeken en innovaties zijn van belang voor de gehele akkerbouw. Alle akkerbouwers plukken de vruchten van ons onderzoek. Als BO Akkerbouw de resultaten niet bij hen in de brievenbus stopt, dan horen zij het wel via een adviseur of vernemen het uit een vakblad. Er komt veel op de landbouw af en het is dus eerlijk dat iedereen betaalt voor het profijt dat ze hebben van onze onderzoeken.” Hoogendijk rept over een kleiner wordend middelenpakket en alternatieven die de organisatie hiervoor zoekt. Bovendien was de introductie van de verplichte bijdrage volgens Hoogendijk een democratische beslissing: „Het is eerst ter inzage gelegd, met een inspraakronde waar alle akkerbouwers op konden reageren. Ruim twee derde van de akkerbouwers was vóór. Toen kon het verbindend worden verklaard door het ministerie. Dit betekent dat vanaf dat moment een verplichte bijdrage kan worden geïnd.”
Hoogendijk heeft vertrouwen in de goeie afloop van het proces, waarvan hij het bestaan ervan overigens uit de krant vernam. „Wij wachten de uitspraak rustig af, het is een zaak van hem tegen de overheid.”
Geen advocaat
In onze krant die morgen verschijnt, vertelt Geluk ook over de enthousiaste reacties van collega-boeren op zijn gang naar de rechter en hij vertelt uitgebreid hoe hij persoonlijk omgaat met deze kwestie. De akkerbouwer heeft geen advocaat; „Want een goeie kan ik niet betalen, en een middelmatige is voor niks nog te duur.”
Nog geen abonnee op deze krant? Vraag hier gratis een proefabonnement aan.