Project Polderkennis op Peil: boeren en waterschappen in Utrecht komen tot oplossingen
Volgens de betrokken partijen (verschillende agrarische natuurcollectieven, LTO Noord, een adviesbureau en de waterschappen Stichtse Rijnlanden en Amstel, Gooi en Vecht) is dat een goed resultaat.
'Lokale boerenkennis was zeer welkom bij de waterschappen. Andersom, hebben de waterschappen kennis gedeeld over waterkwaliteit en waterbergend vermogen, die voor de boeren informatief bleken. Door deze kennis samen te brengen en uit te wisselen kwamen soms verrassende oplossingen naar voren', schrijft agrarisch collectief Rijn, Vecht en Venen in een persbericht.
Waterkwaliteit
Hoewel er aanvullend onderzoek wordt gedaan, hebben sommige boeren ook al concrete stappen gezet. 'De boeren hebben door de opgedane kennis hun bedrijfsvoering aangepast om de bedrijfskringloop verder te sluiten (bijvoorbeeld ander beweidingssysteem of kritischer omgaan met grassamenstelling en mestbehoefte). Ook trekken de boeren uit de studiegroepen vaker samen op om maatregelen te nemen om de waterkwaliteit van hun sloten te verbeteren.'
Arjan van Rijn, dagelijks bestuurder Waterschap Amstel, Gooi & Vecht: „Samenwerking, dat is belangrijk. Dit project is klein begonnen, van onderaf, dan heb je draagvlak. Door deze aanpak worden steeds meer mensen enthousiast. Het wordt zo steeds breder en uiteindelijk ontstaat er een heel gebiedsproces.”