Landbouworganisaties tekenen intentieverklaring met waterschap Amstel, Gooi en Vecht
De samenwerking bestaat uit de LTO Noord-afdelingen West Utrecht, Gooi, Vecht en Amstelstreek, Aalsmeer- de Kwakel, Alphen Nieuwkoop, Aar en Amstel, de agrarische collectieven Rijn Vecht & Venen, Utrecht Oost, Noord-Holland Zuid en Hollandse Venen en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV).
Drijvende kracht
Henk-Jan Soede, voorzitter collectief Rijn Vecht & Venen, meldt in het persbericht van LTO Noord: „Water is de drijvende kracht achter alle natuur. Als we als collectieven in het veenweidegebied kunnen zorgen voor een betere waterkwaliteit, helpen we de natuur inclusief de landbouw.”
Een van de speerpunten worden levendige boerensloten. 'Denk aan maatregelen die boeren kunnen nemen gericht op het perceel (bufferzones), de oever (natuurvriendelijke oever, ander maaibeheer) of de sloot (voldoende op diepte). Het waterschap ondersteunt met (financiële) middelen en begeleiding.' Er wordt volgens LTO Noord op gebiedsniveau gekeken.
Maatwerk
Cornelis Jan Karsemeijer, voorzitter LTO Afdeling Noord- West Utrecht is enthousiast, maar blijft ook kritisch: „Veel leden en ook niet leden doen mee aan allerlei water- en bodem gerelateerde projecten. Maatwerk is hierbij belangrijk, maar ook het verleiden van de boer om hen mee te krijgen.”
DAW
De intentieverklaring is onderdeel van het DAW (Deltaplan Agrarisch Waterbeheer). Dat is een initiatief van LTO Nederland, samen met de Unie van Waterschappen wordt binnen het DAW gewerkt aan de wateropgaven in agrarische gebieden.