Fotoserie: Dubbeldoelstal ook nuttig in zomer
Op de lange oprit vanaf de dijkweg staan de fietsen, een Hummer, twee oude autootjes en een gewone Golf van klanten. De één bezoekt de winkel trouw twee maal per week vanwege het belang van zijn gezondheid, een ander omdat hij of zij een uitje wil met kleine kinderen, weer een ander wil nu eindelijk eens weten waarom deze koeien hoorns hebben; de klandizie is volgens van Buuren héél divers. Het bedrijf bevindt zich aan de weg van Delft naar Maassluis en daar spinnen Roel en Femke van Buuren op Landlust garen bij. Binnenkort heeft het bedrijf ook groenten van eigen land en uit eigen stal, de dubbeldoelstal, die Van Buuren met tuinder Bas de Groot zal verkopen. Voornamelijk via abonnementen en door de klanten zelf te oogsten.
Op is op
Behalve de nieuwe dubbeldoelstal is er ook een mobiele kippenwagen. Die levert de eieren van kippen die gras pikken; consumenten kopen doosjes met 10 eieren voor 3,25 euro. Een enkele consument komt dan alléén voor die eieren, anderen nemen ze mee omdat ze even in de stal bij de koeien wilden kijken. Ze kopen kaas gemaakt van deze melk uit Maasland, gewone rauwe melk en als er is, ook ribeye en biefstuk. Tegenwoordig slacht Van Buuren elke maand één koe, en op is op. „Dit ‘op is op’- principe geldt voor alles in onze winkel; ik leg graag uit dat een kip niet meer dan één ei per 25 uur legt.” Alhoewel van Buuren toevoegt dat hij nu te weinig koeien heeft en hij ossen houdt die uiteindelijk in de vriezer belanden.
Corona
Alhoewel Van Buuren in deze tijd van Covid veel meer klanten naar zijn toch afgelegen boerderijwinkel trekt, begrijpt hij niet dat er betreffende de pandemie over het algemeen zo weinig verbanden worden gelegd met voeding. „Niet in de media, niet in de gezondheidszorg. De mensen staan hier buiten in rijen gedurende de twee dagen die we per week open zijn, zeker op zaterdag. Rauwe melk en kaas van rauwe melk van supergezonde koeien zijn goed voor de gezondheid van mensen.”
In Agraaf die morgen op de mat valt, het hele verhaal over het ontstaan de dubbeldoelstal met 50 melkkoeien in Maasland. Bent u nog geen abonnee? Vraag dan hier (klik) een gratis proefnummer aan.