Uitstel voor tuinder die woonunits arbeidsmigranten moet slopen in 's-Gravenzande
Knoppert voert daar een rechtszaak tegen de gemeente Westland. Die verleende de glastuinder in 2012 een tijdelijke vergunning voor vijf jaar. Daarmee bouwde hij voor zijn Oost-Europese medewerkers vier units aan de Bloemenlaan, Monsterseweg en de Berckenrodelaan. Maar in 2017 stonden ze er nog. Knoppert wil dat de units gelegaliseerd worden. Arbeidsmigranten zullen toch érgens moeten wonen, vindt hij. Maar Westland legde forse dwangsommen op die konden oplopen tot maximaal 400.000 euro.
Uitstel
Na bezwaren van Knoppert werd in 2018 de boete gehalveerd. Er hoefde voorlopig ook niets betaald te worden. „We hebben de teelt van dit jaar al verkocht’’, zei Erik Knoppert maandag in Den Haag. Het is onredelijk om de units nu te moeten afbreken omdat alles nog geoogst moet worden, wilde hij maar zeggen. De oogst is in december. Een woordvoerder van de gemeente zei dit verhaaltje van Knoppert al diverse keren te hebben gehoord, maar de gemeente ging toch akkoord met uitstel tot 31 januari volgend jaar.
Het probleem van arbeidsmigrantenhuisvesting in Westland is breder dan alleen deze zaak en doet zich op veel locaties in de tuindersgemeente voor. Westland is er nog niet uitgekomen en hoopt erop dat de provincie Zuid-Holland met een oplossing komt. Komend najaar, zo is de verwachting bij de gemeente, komt de provincie met randvoorwaarden voor de vestiging van arbeidsmigranten op agrarische bedrijven.
Westland overlegt momenteel met de provincie over de Woonvisie van 2020. Daarin gaat het ook over de huisvesting van arbeidsmigranten. Westland heeft nog geen idee welke kant het uitgaat. „Dus het kan best zijn dat de provincie straks zegt dat het niet mag’’, zei de woordvoerder van de gemeente.
12.000 arbeidsmigranten
Advocaat Theo Linssen wees erop dat de gemeente de huisvesting voor 2.000 arbeidsmigranten zou faciliteren. Daar is niets van terecht gekomen. In Westland werken 12.000 arbeidsmigranten maar binnen de gemeente wonen er maar 4.500. De regio klaagt er steen en been over. Westland is huiverig om arbeiders te laten wonen op de locaties waar ze werken omdat dit tot uitbuiting kan leiden. Verder maken omwonenden vaak bezwaar tegen initiatieven. Bij Knoppert ook, zegt de gemeente. „Er waren veel klachten over verkeer, maar de afgelopen tijd is het rustig."
Uitspraak van de Raad van State over de dwangsom volgt over ongeveer zes weken.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ellen Meinen