Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland experimenteert met in- en doorzaaien
In de proeven wordt geëxperimenteerd met het (door)zaaien van gewassen zonder dat hiervoor de bodem eerst is bewerkt. Door zo weinig mogelijk kerende grondbewerking toe te passen blijft de structuur in de bodem bestaan en kan het bodemleven zijn gang gaan, aldus Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland.
Eiwitrijke zomergewassen
Een van de proeven is het dubbel gebruik van grond. Het doel van deze proef is maximale bedekking van de grond om de biodiversiteit op- en in de bodem te stimuleren. ‘Het meeste bodemleven zit in de bovenste laag van de bodem. Om dit te beschermen en de natuurlijke processen aan de gang te houden is het ook in de winter wijs de bodem zo veel mogelijk bedekt te houden met levende planten of deze te bedekken met verse dode planten’, schrijft Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland. In de proef werd maïsteelt als zomergewas ingezet en na de oogst is een veldboon-winterroggemix ingezaaid.
Voor het onderdeel ‘maximale opbrengst van maïs en gras’ zijn twee proeven gedaan waarbij bestaand grasland in is gezet voor de maïsteelt. De zode is hierbij volledig in tact gelaten door het gras door te zaaien met een rijenfrees.
In het najaar van 2020 zijn voor de proef ‘eiwit als strokenteelt’ eiwitrijke zomergewassen (kruiden) met behulp van verschillende doorzaaimachines gezaaid op maailand met een uitgestelde maaidatum. De eiwitrijke gewassen worden na 15 juni in een keer geoogst en vormen volgens Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland een stimulans voor zowel de bodem als de weidevogels. Daarnaast wordt er extra eiwit in het ruwvoer gegenereerd.
In- en doorzaaimachines
In de laatste proef is (oud)grasland doorgezaaid met kruiden. Het doel hiervan is om meer minderalen en sporenelementen in het gewas te krijgen en de bodem weerbaarder te maken tegen droogte, maar ook tegen natte omstandigheden. ‘Kruiden in een bestaande grasmat tot ontwikkeling laten komen is nog niet zo simpel’, stelt Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland. ‘De concurrentie met gras is sterk, waardoor de jonge kruidenplantjes zich lastig permanent vestigen. Daarom zijn in deze proef vier verschillend type in- en doorzaaimachines ingezet, plus de toevoeging van een kiemversneller (vulkamingranulaat), om te onderzoeken of we het ‘recept’ kunnen vinden dat goed past in het lage, met name klei- en/of veenlandschap van Zuid-Holland.’
De Optiseeder, Landkracht rijenfrees, Evers Wiedegg met cambridgerol en de Kramer rijenfrees zijn gebruikt. Het resultaat van het inzaaien met de verschillende machines is volgens Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland nog niet goed te zien. ‘We verwachten daar in de loop van het jaar zicht op te krijgen.’
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek