Doorrekening PBL: Alle partijen willen minder stikstof en meer biodiversiteit
Niet alle partijen hebben hun programma’s laten doorrekenen. CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en SP deden dat wel, maar bijvoorbeeld de VVD, de SGP en de PVV niet.
De partijen die dit wel hebben laten doen, zetten allemaal in op vermindering van de stikstofdepositie en verbetering van de biodiversiteit. Maar ze maken hiervoor verschillende keuzes. Het CDA is de enige partij die het landbouwareaal en de veestapel in de huidige omvang wil behouden, en zet daarom vooral in op herstelmaatregelen van bestaande natuur, en op innovatie voor het verminderen van de stikstofuitstoot.
Ammoniak
In de plannen van D66, GroenLinks en de PvdA vermindert de ammoniakuitstoot het meest. Dit doen ze vooral door een krimp van de veestapel. D66 en GroenLinks doen dat via opkoopregelingen, de PvdA wil daarnaast alle bedrijven korten op hun dier- en fosfaatrechten.
De biodiversiteit verbetert bij alle partijen. Het CDA bereikt dit vooral door herstelmaatregelen in de bestaande natuur, de andere partijen (vooral PvdA, GroenLinks en D66 willen ook nieuwe natuur aanleggen, en meer boeren extensief of natuurinclusief laten boeren.
Het realiseren van de plannen van deze partijen vergt het grootschalig omzetten van gangbare landbouwgrond naar nieuwe natuur. Het PBL waarschuwt dat daarvoor een stuk land ter grootte van de provincie Utrecht opnieuw zou moeten worden ingericht, en dat het vrijmaken van het budget dat daarvoor nodig is, tegen eerdere afspraken tussen het Rijk en de provincies ingaat.
Kosten
De voorgestelde maatregelen kosten bij alle partijen geld. De plannen van CDA, SP en ChristenUnie kosten elk ongeveer 1 miljard euro per jaar, bij andere partijen is dat meer - met als topper GroenLinks, waarvan de plannen bijna het dubbele (1,9 miljard euro per jaar) kosten.
Het PBL concludeert dat bij het CDA en de ChristenUnie de lasten voor boeren en tuinders een stuk lager uitkomen dan bij de andere partijen.