Kevers verkiezen meerjarige akkerranden boven suikerbieten en wintertarwe
De pilot richt zich op een groenblauwe dooradering voor insecten om zo de biodiversiteit te bevorderen. Er zijn hiervoor veldmaatregelen genomen in de vorm van akkerranden, bufferstroken en natuurbraakstroken. Deze zijn ingezaaid met één- en meerjarige kruidenmengsels.
Potvallen
Voor het onderzoek zijn bij een vijftal bedrijven potvallen geplaatst. Bij twee van deze bedrijven heeft het collectief potvallen in een meerjarige akkerrand geplaatst, zodat er onderzocht kon worden of er een verschil is in biodiversiteit tussen één- en meerjarige akkerranden. Per bedrijf zijn drie gewassen gemonitord: suikerbieten, wintertarwe en een akkerrand (veldmaatregel). Op drie momenten in de maanden juni en juli zijn de vallen geplaatst en een week later weer opgehaald.
Eén- en meerjarige akkerranden
Op basis van de tellingen concludeert het collectief dat er meer (loop)kevers voorkomen in akkerranden dan in de gewassen suikerbiet en wintertarwe. Volgens het collectief is het niet vreemd dat hier meer soorten kevers voorkomen, omdat de akkerrand een dicht gewas is met veel verschillende soorten kruiden en bloemen. Verder is de gewone zwartschild, de loopkeversoort die het meest is gevangen, meer waargenomen in suikerbieten en wintertarwe. Maar de kever komt ook in meerjarige akkerranden in grote getalen voor.
Volgens het collectief lijken akkerranden vooral effectief als het gaat om het aantrekken van insecten die zowel kunnen vliegen als zich over de bodem kunnen bewegen, zoals het lieveheersbeestje en soldaatje (weekschildkever). Voor de soortgroep loopkevers zijn geen bijzondere verschillen waargenomen tussen de gewassen en akkerranden.
Noord-Holland Zuid constateert wel een verschil in het aantal soorten loopkevers in één- en meerjarige akkerranden: er komen meer soorten voor in meerjarige akkerranden. Hierbij merkt het collectief op dat dit verschil naarmate het groeiseizoen vordert minder wordt, omdat er dan bij een éénjarige akkerrand ook sprake is van een dicht gewas.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Agrarisch Collectief NHZ