‘Beoogde samenstelling kuil vaak niet gehaald’
Onderzoekers en boeren zoeken de ideale kuil
Het project is ontstaan vanuit het besef dat op KTC Zegveld veel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, maar dat veel van die kennis niet op het boerenerf terechtkomt, vertelt projectleider Youri Egas. „De vraag was: hoe zorgen we ervoor dat die informatie bij de boer belandt? En dat hij die gaat toepassen in zijn bedrijfsvoering? We verzamelen in al die onderzoeken enorm veel data. Ook op het boerenbedrijf worden veel gegevens verzameld. Dat is mooi vergelijkingsmateriaal. Toch zijn er nog flinke stappen te nemen in de vertaling van wetenschap naar boerenpraktijk. Immers, elk bedrijf is anders en zo ook elke polder.”
Bemesten en maaien
In de eerste helft van 2021 gaan de veertig melkveehouders in het project met de samenstelling van de kuil (eerste en tweede snede) aan de slag. Dit onderwerp leeft bij de boeren en heeft invloed op sleutelmomenten als bemesten en maaien, zegt Egas. „2020 heeft aangetoond dat boeren de beoogde samenstelling van de kuil vaak niet halen. Het bereiken van de eigen gestelde doelstellingen heeft dus al grote winstkansen. Om tot de gewenste kuil te komen, die er voor iedereen anders uitziet, moet je ook nadenken over het moment en de hoeveelheid van bemesten en wanneer je wilt maaien. Je moet nu al keuzes maken om straks tot de ideale kuil te komen.”
Niet alleen de kwaliteit van de kuil is in dit proces van belang, ook de hoeveelheid voer die je denkt nodig te hebben om aan de koeien te voeren, stelt Egas. Daarvoor is het belangrijk dat je goed in beeld hebt waar de verliezen zitten, zegt hij. „Verliezen treden op bij maaien, schudden, harken en inkuilen. Maar ook bij uitkuilen. Een boer die heel netjes werkt, moet 14 procent meer droge stof maaien dan hij eigenlijk wil voeren. Voor een boer die heel slordig werkt, is dat 103 procent meer droge stof.”
Factoren als broei en smakelijkheid spelen ook een rol. „Soms hoor je van veehouders dat de kuil op papier geweldig is, maar dat de koeien er geen melk van willen geven. Als een kuil broeigevoelig is, gaat de kwaliteit naar beneden en dat zie je terug in de melkproductie.”
Lees verder in de volgende editie van Agraaf die op vrijdag 12 februari bij u op de mat valt. Bent u nog geen abonnee? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.