Opgelichte buitenlandse landbouwmachinekopers komen bedrogen uit in Breezand
In dat laatste schuilt het gevaar. Want de huidige eigenaar van het bedrijfspand Jack Vermaire krijgt soms direct te maken met de opgelichte kopers. „Dan moet ik ze uitleggen dat er niks te halen valt”, vertelt Vermaire. „Terwijl die gasten zich flink benadeeld voelen én machines zien staan. In het pand wil ik namelijk een landbouwmuseum starten, waardoor er wel landbouwspullen in het gebouw staan. Uit de hand gelopen is het nog nooit, maar dat kan natuurlijk wel zomaar een keer gebeuren.”
Dekmantel
Dat denkt ook Gerton Smit, eigenaar van het bedrijf AVH Machinebouw in Den Helder. Zijn onderneming werd door de kopers vaak benaderd, omdat zijn gegevens door het systeem van Google aan het voormalige adres in Breezand gekoppeld waren. Dezelfde adresgegevens die door criminelen worden gebruikt voor hun oplichtingspraktijken. Zij opereren onder de naam van het voormalige failliete bedrijf Antha van Hienen B.V., dat als dekmantel wordt gebruikt om allerlei landbouwmachines te verkopen, te laten aanbetalen en om vervolgens nooit te leveren. De oplichters adverteren dan ook met de oude bedrijfsgegevens en de voormalige locatie van het bedrijf in Breezand.
Als de opgelichte klanten dan aan de buren vragen waar zij Antha van Hienen B.V. kunnen vinden, worden deze vaak doorverwezen naar Den Helder „Dit gaat een keer mis, dat kan niet anders", zegt Smit. „Deze kopers laten zien dat zij al flinke aanbetalingen hebben gedaan, maar de spullen nooit hebben ontvangen en uit wanhoop dan maar besluiten zelf de spullen te gaan halen. Er staan bij mij aan de deur vooral Duitsers. Ik leg ze altijd uit wat de situatie is en dat ze zijn opgelicht. Heel sneu allemaal, maar ja, als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.”
Negatieve reviews
Smit krijgt ook telefoontjes en mailtjes van kopers, die van de oplichters niks meer horen. „Heel vervelend allemaal en ook vooral niet goed voor de gehele sector in de Kop van Noord-Holland. Als in landen zoals Duitsland of Polen deze regio te boek komt te staan als frauduleus, schaadt dat de hele regio. Dit is uiteindelijk iets wat kan afstralen op alle mechanisatiebedrijven in Noord-Holland. Want wij zijn straks niet meer te vertrouwen, denken ze dan.”
De oplichters misbruiken de naam van een oud-werknemer van Antha van Hienen. Diegene staat met naam en toenaam genoemd op de website die de oplichters gebruiken. Het gaat om Richard Oosterling, die zelf al naar de politie stapte om aangifte te doen van identiteitsfraude. „Ik ben al jaren niet meer actief in de landbouwmachinebranche”, vertelt Oosterling. „Het misbruiken van mijn naam speelt ook al een tijdje, ik denk sinds september. Dat geeft een vervelend gevoel. Tegen mijn vier kinderen heb ik gezegd dat ze thuis niet zomaar de deur mogen open doen als er iemand aanbelt.”
Tekst loopt verder onder screenshot
Fraudehelpdesk
Oosterling stapte eind vorige maand naar de politie en deed daar zijn verhaal. Politiewoordvoerder van de politie Noord-Holland Menno Hartenberg bevestigt zijn lezing. Volgens Hartenberg is er uiteindelijk geen aangifte opgenomen, maar is Oosterling doorverwezen naar de fraudehelpdesk. „Het lastige in deze kwestie is dat een naam vermelden op een website nog geen identiteitsfraude is”, legt Hartenberg uit. „We hebben vanuit het buitenland twee keer het verzoek gekregen om naar deze zaak te kijken, maar omdat het buitenlandse kopers betreft die hebben betaald aan een buitenlandse rekening, zijn wij in Nederland als politie geen partij.”
Slachtoffers van de oplichting moeten zelf aangifte doen, voordat er een zaak van kan worden gemaakt. De fraudeurs gebruiken een Spaans rekeningnummer. De website is in het Duits, wat mogelijk de Duitse en Oost-Europese klanten verklaart. Hartenberg: „Blijf altijd alert als koper. Als geld van een Duitse website naar een Spaanse rekening gaat en er een adres in Nederland is, krab dan nog eens goed achter de oren.”
Lastig
Ook tegen het misbruiken van het adres van het failliete bedrijf kan de politie volgens Hartenberg weinig doen. „We weten dat als iemand een website heeft en deze later offline haalt, er nog lang gegevens blijven te vinden. Als iemand dan bijvoorbeeld de lay-out overneemt, valt daar erg lastig tegen op te treden. Ook dat is een waarschuwing, let op welke gegevens in zo’n geval te herleiden zijn.”
Tekst: Agrio redactie
Beeld: Google Maps