Jelle Knibbe verkoopt spruiten aan de stronk bij Haagse supermarkt
Jelle, die samen met zijn ouders in vof het akkerbouw- en spruitenbedrijf runt, werd benaderd door een bureau dat zich richt op innovatieve verpakkingen en handel. „Of wij mee wilden werken aan een proef met de verkoop van spruiten aan de stronk”, vertelt de jonge ondernemer. Daar zei hij geen nee tegen. „Het is een mooie manier om dichterbij de consument te komen en te laten zien hoe spruiten groeien.” Want de stadse consument staat ver af van de teelt van groenten, merkte hij direct bij de lancering afgelopen zaterdag. „Toen ik de spruiten in de schappen legde, gaven de meeste mensen aan dat ze geen idee hadden hoe de teelt in elkaar zit.”
Om dat gevoel van ‘dichtbij’ te vergroten, worden de stronken verkocht onder de noemer ‘Jelles spruiten’. Normaal gesproken gaan zijn spruiten anoniem als bulkproduct via de handel weg, waarna ze, geplukt en wel, in een zakje via de supermarkt worden verkocht. „De Plus wil naar meer lokaal geteeld product. Onze spruiten krijgen hiermee min of meer een gezicht.” Bijkomend voordeel van deze manier van afzetten is dat de spruiten langer vers blijven. „Als ze geplukt het bedrijf verlaten, duurt het nog zo’n dag of drie, vier voor ze in de schappen liggen.“
Lees verder onder de foto
Het experiment vergt wel meer handwerk. „Het ontbladeren en op maat snijden moet allemaal handmatig gebeuren. Normaal heb ik de helft minder handwerk.” Of die kosten allemaal worden vergoed, is afwachten. „Ik heb geen idee wat het me gaat opleveren. Er moet eerst maar eens echt vraag naar komen, dan ga ik het verder uitdenken.” De verkoopprijs in de winkel ligt op € 1,99 per stronk. „Je moet een prijs noemen, daar heb ik geen berekening op losgelaten.”
Het is vooral leuk om dit te proberen, vindt de jonge akkerbouwer. „Ik zie het als een kans om de consument iets bij te leren.”