Wisselen van graskuil?

Op veel bedrijven wordt deze tijd gewisseld van graskuil. De eerste kuil raakt op en er wordt overgestapt op een zomer/herfstkuil.
Zeker dit jaar zien we veel verschil in kwaliteit tussen de eerste kuilen en de kuilen die midden in de zomer gemaakt zijn. Meer dan 100 VEM verschil per kilo droge stof is geen uitzondering. Daarom de volgende tips:
- Belangrijkste: zorg voor een geleidelijke overgang! In deze periode van het jaar met de huidige temperaturen is het vaak ook mogelijk om tijdelijk (1-2 weken) van twee kuilen te voeren. Hiermee geven we de koeien en de pens de kans om te wennen aan het nieuwe gras.
- Let op de ruwvoeropname/smaak. Check de pensvulling van de melkkoeien en onderneem zo nodig actie met het toevoegen van smakelijke bijproducten en/of farmersiroop.
- Bij veel zomerkuilen past een eiwitvulling: gebruik daarvoor het eiwitrijke najaarsgras. Dit jaar zijn er veel herfstkuilen en herfstbalen met extreem hoog eiwit gewonnen. Neem dit gras op in het rantsoen voor een optimale benutting. Let wel op het voorgaande punt van smaak en ruwvoeropname.
- Rekenvoorbeeld: als er een kuilwissel is en de VEM gaat bijv. 80 punten naar beneden en er wordt 11 kg droge stof van gevoerd (naast bijv. wat snijmais), betekent dit bijna 900 VEM minder aanbod in het rantsoen! Check daarom het niveau aan krachtvoer/bijproducten/grondstoffen in het rantsoen en/of denk aan geconcentreerder voeren. Dus meer energie per kilogram. Als er ook nog minder droge stof opname is, dan snijdt het mes aan twee kanten de verkeerde kant op.