Drempels in ruggenteelt: ‘Hopen dat verstand gaat zegevieren en maatregel wordt teruggedraaid’
Van Damme heeft vorig jaar een hoekschoffel aangeschaft voor in de peen, een investering van zo’n 14.000 euro. De ervaringen in het eerste teeltjaar waren positief. „Ik heb twee keer geschoffeld, waardoor ik minder hoefde te spuiten tegen onkruid.” Met het oog op deze bevindingen was hij zeker ook van plan de schoffel op termijn in te zetten in de aardappelteelt.
De invoering van de drempeltjes in de ruggenteelt heeft deze duurzame ontwikkeling op zijn bedrijf echter op de helling gegooid. Die drempeltjes zijn onwerkbaar, vindt de akkerbouwer. „Het zijn regeltjes die zijn bedacht vanachter een bureau.”
Gehobbel in de trekker
Ook Van den Berg, teeltverantwoordelijke bij maatschap Van Wijk, begrijpt niets van de verplichting. „Op vlakke percelen heeft het geen enkele zin, daar is geen afspoeling.” Ze zijn ook nog eens onpraktisch tijdens het werk: „Het levert veel gehobbel op in de trekker en als je er overheen gereden bent, zijn de drempels weg.” Bovendien is hij van mening dat de manier waarop hij momenteel de grond tussen de ruggen lostrekt met een triltand ruimschoots voldoet. „We doen dus al langer ons best om afspoeling te beperken. De standaard woelpootjes van de frees voldeden onvoldoende naar mijn zin, dus heb ik daar naar het voorbeeld van een buurman iets beters voor achter de frees gebouwd. Dat werkt goed.”
Lees verder onder de foto
Van den Berg overwoog mechanische onkruidbestrijding op het bedrijf, maar kijkt met de huidige onzekerheid liever eerst de kat uit de boom. „Afwachten waar het ministerie van landbouw en kompanen de volgende keer mee gaan komen, en dan weer nieuwe plannen maken. Moedeloos word je er van.”
Afspoelingsbeperkende maatregelen
In hun zoektocht naar een oplossing kwamen beide telers bij hetzelfde alternatief uit, namelijk de invoering van bloemrijke akkerranden van minimaal drie meter breed over het hele bedrijf. „Het was voor ons de vraag: Hoe kunnen we iets verzinnen waardoor onze aardappelpercelen niet meer aan de waterkant grenzen, en afspoelingsbeperkende maatregelen niet meer nodig zijn”, zegt Van den Berg. De brede teeltvrije zones stonden al op de planning bij Van Wijk. „Dit is wel een extra stimulans.”