Subsidie voor boeren die waterkwaliteit verbeteren of bodemdaling remmen
Er is binnen de regeling 100.000 euro beschikbaar voor maatregelen die de bodemdaling in het veenweidegebied remmen. Voor waterkwaliteitsmaatregelen in een bedrag van 210.000 euro beschikbaar. Dit is inclusief de 100.000 euro die provincie Utrecht beschikbaar heeft gesteld.
Net zoals volgend jaar reserveert De Stichtse Rijnlanden 70.000 euro voor aanvragen uit het gebeid van het agrarisch collectief ‘Utrecht-Oost’. Het waterschap probeert zo een goede verspreiding van waterkwaliteitsaanvragen over het werkgebied te stimuleren.
Genomen maatregelen
In 2020 hebben 72 agrariërs gebruik gemaakt van de regeling. Daarmee zijn 66 subsidies gehonoreerd om de waterkwaliteit te verbeteren. Populaire maatregelen waren: verplaatsbare drinkbakken en drinkplaatsen om oeververtrapping te voorkomen en veegmachines om afspoeling van vervuild water op het erf te verminderen.
Wat betreft bodemdaling hebben zes boeren gebruik gemaakt van de regeling. Via de subsidie nemen ze circa 36 hectare aan bodemdaling remmende maatregelen. Vrijwel alle maatregelen betreffen een vorm van onderwaterdrainage en zijn in de laagst gelegen delen van peilvakken of binnen onderbemalingen uitgevoerd. Hierdoor worden de middelen gestoken in percelen die al het meest gezakt zijn. Verder is een drijfbalk om de oever te beschermen aangevraagd. Hiermee wordt voorkomen dat een oever verder afkalft. Ook wordt er een luwe zone gecreëerd die ideaal is voor de ontwikkeling van begroeiing.
Aanvragen voor 1 juni 2021
In tegenstelling tot eerdere jaren loopt de stimuleringsregeling dit jaar tot 1 juni 2021. Daarna kunnen boeren geen aanvragen meer indienen. De basis voor de regeling, de Landbouwvrijstellingsverordening, loopt eind juni 2021 af. Het waterschap gaat de regeling daarna evalueren.
Voor meer informatie kunnen boeren contact opnemen met een watermakelaar uit zijn/haar gebeid. Bekijk voor contactgegevens en meer informatie de website www.hdsr.nl/agrariers.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden