LTO: 'Noodzakelijk agrarisch werk blijft mogelijk tijdens avondklok'
Het kabinet heeft vanmiddag extra maatregelen aangekondigd om de coronacrisis te bestrijden. Binnen enkele dagen na goedkeuring door de Tweede Kamer treedt een avondklok in werking. Naar verwachting zal dit komend weekend plaatsvinden.
Cruciaal beroep
De gehele voedselketen is in het kader van de coronamaatregelen eerder al als cruciale beroepsgroep aangemerkt. In de primaire agrarische sector wordt met dieren en planten gewerkt. Dit zal ook noodzakelijk zijn tijdens de avondklok, die van 20.30 uur tot 4.30 uur van kracht is. Zo vindt veel transport van varkens naar slachthuizen plaats in de nachtelijke uren of vroege ochtend. Waar nodig voor de zorg voor dieren en planten is reizen tijdens de avondklok dus alsnog mogelijk. Over de praktische implementatie zijn nog verschillende vragen.
Verklaring
Uiterlijk vanavond zal de overheid een modelverklaring beschikbaar stellen. Deze verklaring is verplicht als ondernemers en/of werknemers toch moeten reizen tijdens de avondklok. Zodra deze verklaring beschikbaar zal LTO deze via haar kanalen verspreiden.
Begrip
In een verklaring stelt LTO Nederland dat ze begrip heeft voor de noodzaak van deze nieuwe maatregelen voor de volksgezondheid, maar wijst op het belang passende steun nu de coronamaatregelen al bijna een jaar een grote economische impact hebben op boerengezinnen.
Komend weekend
Naar verwachting zal de avondklok van kracht worden enkele dagen na goedkeuring door de Tweede Kamer. Mogelijk treedt deze komend weekend in werking en zal gelden tot en met 10 februari. Ook worden de reisregels aangescherpt. Het personenvervoer vanuit het VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika stopt en voor reizigers uit het buitenland gaan strengere eisen gelden.
Werkgeverslijn
Leden en werkgevers van LTO Nederland en de aangesloten regionale en sectorale organisaties met vragen over bijvoorbeeld de avondklok voor werknemers of de noodzakelijke verklaringen kunnen contact opnemen met de Werkgeverslijn (www.werkgeverslijn.nl) of met hun regionale of sectorale LTO-organisatie.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: LTO Nederland