Boerenorganisaties willen stikstofwet controversieel laten verklaren: 'In ieder geval kopen we dan uitstel'
Belangenorganisaties Agractie Nederland en Farmers Defence Force voeren actie om het wetsvoorstel Stikstofreductie en Natuurherstel, die in december door de Tweede Kamer is goedgekeurd, in de Eerste Kamer voorlopig niet in stemming te brengen. Wat hen vooral steekt is de bepaling dat in 2035 de stikstofdepositie in natuurgebieden met de helft moet zijn afgenomen. „De doelstelling van 26 procent reductie in 2030 is misschien haalbaar“, zegt Agractie-voorman Bart Kemp, „maar een verdubbeling daarvan in 2035 is niet mogelijk. Dat gaat boeren de kop kosten.“ Eigenlijk is het meer dan een verdubbeling van de reductie-opgave, stelt hij, vanwege de nu al bereikte verlaging ten opzichte van het meetmoment. „Als je gaat rekenen“, zegt Kemp, „betekent die 50 procent reductie dat boeren veel minder dieren mogen houden, of moeten investeren in dure stalsystemen.“
Ook LTO vindt de 50 procent reductie onhaalbaar. „We hebben als boeren in onze gezamenlijke lobby al veel verbeterd ten opzichte van het oorspronkelijke wetsvoorstel“, vertelt een woordvoerder, „maar helaas is dit doel overeind gebleven.“ Desondanks is de organisatie geen voorstander van het controversieel verklaren door de Eerste Kamer. Liever focust het op het schrappen van de 50 procent-doelstelling. „Een uitstel van die wet betekent dat PAS-melders en knelgevallen nog langer in onzekerheid blijven, en dat de landbouw langer op slot blijft zitten.“ En daarnaast is voor LTO nog maar de vraag welke coalitie er na de verkiezingen komt.
Kemp is bereid die gok te nemen. „In ieder geval kopen we daarmee tijd om beter duidelijk te maken dat die doelstelling echt te hoog is.“ En misschien komt er na de verkiezingen een rechtse coalitie, zegt „De peilingen wijzen dat uit.“ Daarnaast is er grote onzekerheid over de onderbouwing van de wet en de KDW’s.
Senatoren laten zich voorlopig niet uit of ze de wet al dan niet controversieel willen verklaren. „We volgen de normale procedure“, vertelt CDA-senator Greet Prins, die landbouw in haar portefeuille heeft. „We hebben vragen aan de minister gesteld, en naar aanleiding van de antwoorden beslissen we wat we doen.“ De Kamer heeft de stemming over de wet ingepland op 23 februari, maar zal dinsdag stemmen over het al dan niet controversieel verklaren.