‘Kringlooplandbouw vraagt om goede randvoorwaarden’

Binnen het POP3 project ‘Samenwerking voor Innovaties Utrecht-Oost’ zijn in de periode 2017-2020 concrete stappen gezet in het ontwikkelen van routes richting kringlooplandbouw. Aan de hand van een reeks pilots binnen de thema’s bodem, natuur, voer, koe en mest is samen met 10 agrarische bedrijven gewerkt aan bedrijfsoptimalisatie in de breedste zin van het woord.
Beleidsadviezen
Uit de pilots kwamen ook knelpunten naar voren die boeren momenteel belemmeren om kringlooplandbouw verder in te vullen. Dit project levert een set aan beleidsadviezen op voor overheden, waterschappen en boerenorganisaties, waarmee ze boeren kunnen faciliteren in hun verdere transitie, zei projectleider Daan Heurkens van Boerenverstand. Zo kunnen overheid en boer blijven samenwerken om kringlooplandbouw binnen Utrecht-Oost te realiseren en te zorgen voor de waarborging van een vitaal platteland.
Duurzaamheidsdoelen
Volgens Heurkens zijn de aanbevelingen en tips vooral gericht op beleid, omschreven in de brochure ‘Routes naar Kringlooplandbouw’: werken aan integrale duurzaamheidsdoelen in plaats van middelenvoorschriften (vertel de boer niet hoe te boeren, maar werk gezamenlijk aan het behalen van doelen), het toeppassen van een beloningssysteem op basis van kritische prestatie indicatoren (KPI’s) om sneller en effectiever resultaten te bereiken en stikstofefficiëntie en het stikstofoverschot op bedrijfsniveau bekijken.
Eigen rol pakken
Bruins Slot stelde dat de 10 boeren veel lef hebben gehad om aan het project mee te doen. „Je laat toch mensen op je bedrijf meekijken hoe het anders moet. Het belang van kringlooplandbouw is dat agrarische ondernemers hun bedrijf goed moet kunnen runnen, hun eigen rol moeten kunnen pakken (vakmanschap) en toekomstperspectief hebben.” De gedeputeerde zei ervan te balen dat de stikstofdiscussie zich versmald heeft tot krimp van de veestapel. „Door het sluiten van de kringlopen en anders te voeren, kan de stikstofdepositie óók worden verlaagd. De discussie over krimp is jammer.”
Goede verdienmodellen
Voor een toekomstige gezonde landbouw moeten lange termijn doelen duidelijk zijn en er moet ruimte zijn voor de eigen bedrijfsvoering, aldus Bruins Slot. „We willen met elkaar kijken naar zaken als goede verdienmodellen, wat een ondernemer op gebied van innovatie kan doen en hoe je dat als provincie kan bevorderen en hoe we door het inzetten van EU-geld gericht boerenmaatregel kunnen nemen.” Ze verwees daarbij naar de inzet van plattelandscoaches. „Provincie Utrecht wil zich hard maken om ruimte voor ondernemerschap te realiseren.”