Zuid-Holland stelt extern salderen open; uitzonderingspositie voor Nieuwkoopse boeren

LTO Noord Zuid-Holland-voorzitter Arie Verhorst liet aan LTO-ledenblad Nieuwe Oogst weten dat hij liever had gezien dat de pilot voor de hele provincie werd uitgerold. De woordvoerder van stikstof-gedeputeerde Jeannette Baljeu laat aan Agraaf weten dat dit niet kan, omdat het op basis van de wet Natuurbescherming niet mogelijk is onderscheid te maken tussen sectoren.
„Het gaat immers om bescherming van de natuur en voor de natuur maakt het – daargelaten het verschil tussen NOx en NH3 – niet uit of deposities afkomstig zijn van industrie, verkeer of agrarische sector”, legt Paul Lieben uit. „Zou de gedachte achter de pilot voor heel Zuid-Holland gelden, dan dienen alle sectoren daar naar te handelen en is regulier extern salderen of verleasen (dus zonder gebruik van innovatie door de verstrekker van ruimte) niet mogelijk. Dat betekent dat bedrijven die dat voor een activiteit reeds toepassen deze mogelijkheid niet meer hebben.”
Onbenut
Ook stoppende boeren zouden volgens de provincie te veel nadeel van een pilot voor de hele provincie ondervinden. „Dit zou innovatieve nieuwe industriële activiteiten eerder belemmeren dan stimuleren. Juist in de landbouwsector is veel innovatiepotentieel, zeker bij de melkrundveehouderij, nog onbenut. Bij de industrie is dit omgekeerd. De industrie moet immers regelmatig voldoen aan de nieuwste stand der techniek (BBT eisen).”
Zuid-Holland en omgevingsdienst Haaglanden gaan extern salderen en verleasen monitoren. „ Provincies en het Rijk werken gezamenlijk aan een Regionaal Stikstofregistratie Systeem die als stikstofbank moet gaan fungeren.”
Voorbeeld
Met openstellen van extern salderen volgt Zuid-Holland het voorbeeld van Noord-Brabant, Limburg, Zeeland, Overijssel, Flevoland, Groningen en Friesland. In Gelderland is alleen verleasen mogelijk gemaakt. De andere provincies hebben nog geen beleid op het gebied van extern salderen.