‘Boeren krijgen de schuld voor achteruitgang weidevogels, maar het zijn katten’
Want de gemeente Kaag en Braassem heeft afgelopen juli al een bouw(omgevings)vergunning aan Stichting Meerwonen verleend. En die vergunning valt niet meer terug te draaien, zo bleek tijdens de rechtszitting bij de Raad van State. Immers, melkveehouder Albert van der Meer had alleen bezwaar en beroep tegen het bestemmingsplan aangetekend en niet tegen de omgevingsvergunning.
Van der Meer werd dan ook rauw overvallen door de mededeling van rechter en staatsraad Paula van der Beek-Gillissen dat de woningen toch gebouwd kunnen worden, ook al deponeert zij het volledige bestemmingsplan alsnog in de prullenmand. Want zo zit het bestuursrecht nu eenmaal in elkaar. Immers, gemeentes zijn niet verplicht om een vergunningsprocedure met de bestemmingsplanprocedure samen te voegen. En dan moet je als burger tegen alles bezwaar en beroep aantekenen.
Katten roven
Toch zei de melkveehouder te hopen dat de hoogste bestuursrechter nog iets kan doen aan de grootste nadelen van het woningbouwplan. Volgens Van der Meer komen de huizen op 30 meter afstand veel te dicht bij zijn veebedrijf te staan, waardoor hij flink beperkt gaat worden in zijn bedrijfsvoering. Verder vreest de veehouder het ergste voor de weidevogels op zijn weilanden. „Een paar bewoners hebben ongetwijfeld katten. En die roven dan al mijn weilanden leeg. De boeren krijgen vaak de schuld van de achteruitgang van de weidevogels en natuur. Maar het zijn de katten die alle nesten leegroven. Wij zetten elk jaar stokjes bij de nesten om ze te ontzien. Maar als er straks geen barrierre tussen de woningen en de weilanden komt wordt het een verschrikkelijk drama." Van der Meer is ook bevreesd dat de nieuwe bewoners allerlei voedselresten in zijn weiland gaan gooien om zijn veertig koeien bij te voeren.
Mest mixen
Om die reden hoopt hij dat de gemeente en Meerwonen een brede waterloop tussen de woningen en zijn weilanden gaat aanleggen. Maar dat is nog lang niet zeker omdat een woordvoerder van de woningstichting zei dat er inmiddels een overeenkomst met een boer verderop is gesloten om daar de verplichte waterberging aan te leggen. Verder vreest de melkveehouder dat de nieuwe bewoners gaan klagen als hij mest gaat mixen. „Dat gebeurt nu soms al door bewoners die veel verder weg wonen."
In ieder geval gaat de Raad van State bekijken of het bestemmingsplan ongewijzigd door de beugel kan. De woningen zullen in ieder geval gebouwd worden. Meerwonen hoopt eind februari met heien te kunnen beginnen. Uitspraak volgt.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Agrio archief