Eerste biologische zelfzuiverlaar in Zuid-Holand
Het was een wens van de twee veehouders om de melk van hun koeien zonder bewerkingen van de fabriek, te verzuivelen tot biologische melk en yoghurt. Jeroen vertelt aan Natuurmonumenten dat het volgens hem belangrijk is om je verhaal over te brengen aan de consument. Dit wil hij doen met boerderijzuivel van eigen bedrijf. „Beginnen met zelfzuivelen had wel wat voeten in de aarde. Er is strenge regelgeving, zeker als je zo’n hygiënische ruimte op de boerderij wilt zetten. Maar het is gelukt, en ik ben heel blij dat ik het verzuivelen nu op ambachtelijke wijze zelf kan doen.”
Natuurlijke processen
Jeroen en Gusta willen de natuurlijke processen omarmen. De twee pachten de Aalkeetbuitenpolder van Natuurmonumenten en beheren deze polder met hun blaarkopkoeien. Op het land zijn weidevogels te vinden zoals de grutto en tureluur. De natuur is de basis in de bedrijfsvoering van Jeroen en Gusta. Jeroen: „Onze aanpak is niet altijd de makkelijkste, maar het levert wel het beste: voldoening van ons werk en mooie biologische producten, melk en vlees.”
Producten afhalen
De zuivelproducten zijn af te halen in de winkel van Jeroen en Gusta. Gusta: „we hebben inmiddels een webshop, waarop klanten hun producten kunnen aanklikken. En dan hoeven ze het alleen nog maar af te halen bij ons op de boerderij.”
De zuivelproducten zijn ook te bestellen via het online platform Rechtstreex. Dit platform heeft 50 afhaalpunten in Rotterdam, Den Haag, Gouda en Dordrecht.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Agrio
Bron: Natuurmonumenten