De Stichtse Rijnlanden wil bodemdaling met 50 procent afremmen
Het waterschap, met het hoofdkantoor in Houten (UT), kiest in het nieuwe traject voor een gebiedsgerichte aanpak. Ook worden verschillende opgaven direct aan elkaar gekoppeld, zoals CO2 en stikstof. Ook het verbeteren van de biodiversiteit en het waterbeheer klimaatbestendig maken maakt deel uit van de plannen die samenhangen met het tegengaan van bodemdaling.
Pilots, grondwaterbeheer, groene energie en het verbinden van projecten vormen daarbij de basis. Begin 2021 worden concretere plannen gepresenteerd onder de noemer 'Regionale Veenweide Strategie'.
Ambitie
Volgens het waterschap blijft door de nieuwe plannen de ambitie hoog, zoals die de afgelopen jaren al was. „Met ambitie, maar zonder precies te weten ‘hoe en wat’ gingen we met partijen uit het gebied aan de slag. In vertrouwen en met een gezamenlijke stip op de horizon. Terugkijkend op de activiteiten en projecten zeg ik met trots dat er dankzij de samenwerking met het gebied en met andere partijen veel is bereikt”, stelt hoogheemraad Bert de Groot op de website van het waterschap.
Alle projecten waarbij HDSR is betrokken, zijn in een digitaal overzicht gezet. Daarin worden onder meer bodemdalingprojecten aangehaald in Vlist (ZH), Langeweide (ZH) en Spengen (UT). Bij al deze projecten zijn boeren betrokken.