Boeren maken hun erf bijvriendelijker
Als partner van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en de Nationale Buienstrategie deed LTO eerder dit jaar een oproep voor ambassadeurs uit de ruim 70 aanmeldingen zijn er twaalf geselecteerd. De twaalf gekozen boeren zitten verspreid over het land en boeren in verschillende sectoren en op verschillende grondsoorten. Na de selectie is bij alle ambassadeurs een erfscan uitgevoerd die inzicht geen in wat de boer al doet en nog kan verbeteren voor de bijen. De volgende stap is kijken op welke manier de ambassadeurs hun erf nog bijvriendelijker kunnen maken.
‘Biodiversiteit is leuk’
Toos van Soest uit Harmelen (UT) is een van de ambassadeurs en heeft samen met haar man een gangbaar melkveebedrijf met 90 melkkoeien. Van Soest vindt biodiversiteit ontzettend leuk. „ Het is naast heel nuttig voor allerhande wilde vliegers ook nog eens heel erg leuk om die aan het werk te zien. Als je een beetje aandacht besteed aan biodiversiteit op je bedrijf is er het hele jaar door iets extra’s om je over te verwonderden.” Het afgelopen jaar hebben ze al 90 bomen aangeplant op het erf. Ook heeft ze drie hakhoutbosjes welke ze laten onderhouden door Landschapsbeheer Utrecht. De komende tijd zou Van Soest graag een veld met bloeiende bijvriendelijke bloemen willen aanleggen.
Ook Peter Vroone uit Anna Paulowna (NH) is een van de twaalf ambassadeurs. Hij heeft een pluimvee- en bloementeeltbedrijf. Hij is ambassadeur omdat hij voor zijn pompoenen en rozenbottels bijen nodig heeft. Ook wil hij proberen de mensen te laten zien dat je samen met natuur ook en bepaalde visie kan uitvoeren die voor beide gunstig is. Hij laat nu al stroken met grassen en paardenbloemen staan voor de bijen. Hij heeft ook al plannen voor de komende tijd. „Ik wil natuurlijke bijenhotels plaatsen. En bloemenmengsels langs de randen van de teeltveldjes zaaien. Ook wil ik graag een natuurlijke windhaag en mijn areaal rozenbottels uitbreiden.
Achter de stallen wil ik graag bomen aanplanten.”
Informatie voor boeren
Het project wordt uitgevoerd door LTO Noord, ZLTO en LLTB en is gefinancierd door LTO Noord Fondsen, ZLTO, LLTB en het Ministerie van LNV. Op de website www.theplacetobee.nl staan portretten van de twaalf ambassadeurs. Ook is er informatie te vinden waar boeren direct mee aan de slag kunnen. De onderwerpen op de website gaan over voedsel (gevarieerde erfbeplanting, bij voorkeur jaarrond bloeiend), nestelgelegenheid (insectenhotels, maar ook bijvoorbeeld zand) en overleving (omgang met gewasbeschermingsmiddelen). Projectleider Scheer: “Ieder erf is geschikt voor bijvriendelijke maatregelen. En die hoeven niet duur en ingewikkeld te zijn.”