Column: Boer zoekt verhaal
De masterclass pitchen door Linda Vermaat van Innofest was daarom erg welkom. De hele dag stond in het teken van óns verhaal. Want mensen worden niet enthousiast van feiten, maar wél van een persoonlijk verhaal. Dus moesten we aan de slag. Oefenen met het overtuigen van anderen dat ons product hun aandacht verdient. Tja, waarom eigenlijk? Onze kippen hebben het goed... Maar dat is zo bij alle kippenboeren in Nederland. Onze eieren zijn heel lekker... Maar ja, dat zijn de andere eieren die in het schap liggen ook.
Blijf jezelf, maar breng duidelijk je boodschap over
Een collega-boer en -deelnemer zei gelukkig wat ik ook al dacht: „Ik hou niet van reclamepraatjes, ik wil geen opgeklopt verhaal vertellen.” Gelukkig was de reactie van onze pitch-expert duidelijk: „Presenteren betekent dat je kiest wat je wilt laten zien. Niet dat je ’t mooier moet maken dan dat het is. Blijf jezelf, maar breng duidelijk je boodschap over.”
De rest van de dag kregen we verschillende tips en oefeningen om ons verhaal verder bij te schaven. ‘Neem mensen mee in je verhaal’ en ‘Minder, minder, minder, er blijven maar een paar woorden hangen’. Goh, als ‘de juf’ het voordeed zag het er zo gemakkelijk uit. Maar de tips zelf toepassen voor de rest van de groep, en dan ook nog eens via een schermpje, bleek toch een stuk lastiger. En dan ook nog ‘ben origineel’ en ‘als ze je verhaal leuk vinden, zoeken ze daarna wel contact’.
Oké beste lezer van dit artikel; vergeet alles wat hierboven staat! En probeer iets van het onderstaande te onthouden…
Je ruikt er echt niks meer van
Ik ben Anne, kippenboer in Sterksel, samen met zus Linda. En dat blijf ik de rest van mijn leven. In Brabant. Dat staat vast. Eigenlijk al sinds ik als klein meisje achter m’n vader aan door de kippenstal liep. En in de strontput wandelde omdat ik alleen maar op de kippen lette. Ik ging kopje onder, pa zag nog wat bubbels, graaide een paar keer en trok me uit de blubber. Conclusie; kippenboer. Mooiste vak ter wereld. Ook al krijg je af en toe wat shit over je heen.
Laten we die shit gebruiken om de bodem te verbeteren. In plaats van kunstmest. Zodat er veel meer wormpjes en ander bodemleven in de grond komen. Die onze kippen dan weer op kunnen eten. In plaats van eiwit van ver. Zodat ik kringlopen kan sluiten op mijn eigen erf. En bloemenranden. Voor andere insecten, die lusten ze ook wel. En veel bomen. Want een kip is natuurlijk eigenlijk een bosdier. Wat zullen we doen? Fruit? Kastanjes? Noten?
O, nou is het toch weer een te lang verhaal geworden... Hopelijk denk je; grappig verhaal, daar wil ik meer van weten. Of misschien denk je; die heeft dringend hulp nodig. Ook goed. Ik kan wel wat hulp gebruiken. Stuur je je tips door? Of mag ik bij jou komen kijken volgend jaar? Ik zal me goed douchen van tevoren. En ik beloof je; je ruikt er echt niks meer van.
De Nieuwe Boerenfamilie Column
De Nederlandse landbouw is aan verandering toe. Maar verandering ligt niet bij de boer alleen! De Nieuwe Boerenfamilie is de boer met een groep betrokkenen daaromheen: de uitvinder, de architect, de ambtenaar, de marketeer, de chefkok, de bankier, de jurist, de ontwerper... In de Boerenversneller gaan we op zoek naar haalbare, logische en duurzame innovaties in het boerenbedrijf. Ook meedoen in 2021? De inschrijving is geopend!
Bio Anne van Lith
Anne heeft samen met zus Linda 250.000 scharrel- en vrije uitloop kippen in Brabant. Ze willen niet ‘meer van hetzelfde’, maar zijn op zoek naar een nieuwe locatie waar ze op een duurzame manier kunnen doorontwikkelen. Alles draait om de vraag “Hoe kan ik kippen houden en eieren produceren op zo’n manier dat mens, dier en planeet er beter van worden?”
Tekst: Anne van Lith
Beeld: Mathijs Jorritsma