Gebiedsvisie nodig in energietransitie Noord-Holland
In de kennissessie werd de vraag ‘hoe komen we van pilots naar de praktijk bij zon op agrarische grond?’ besproken. Akkerbouwer Tom de Wit uit Wieringerwaard (NH) is een voorbeeldbedrijf als het neer komt op energie opwekken. In 1996 plaatste hij de eerste windmolen bij zijn akkerbouw bedrijf waarmee hij toen 600 kW stroom kon opwekken. Ook een tweede windmolen volgde in 2002. Inmiddels zijn beide windmolens vervangen waardoor hij 1600 kW stroom opwekt door middel van windenergie.
De akkerbouwer speelt nu ook in op zonnepanelen, en heeft er in 2020 700 geplaatst bij de eerste windmolen. Hierdoor produceert hij 5.000.000 kWh elektriciteit per jaar. „Als elke boer zijn gebouwen en bouwblok optimaal benut voor het opwekken van stroom, dan wekken we meer stroom op dan we volgens de Regionale Energietransitie zouden moeten opwekken.”
Gebiedsvisie
Van Schie ziet De Wit ook als voorbeeldbedrijf maar ziet wel problemen ontstaan als gemeentes alleen maar investeren in losse initiatieven. „Gemeentes beoordelen initiatieven op basis van een aantal hoekpunten waar ze aan moeten voldoen. Als ze een aantal projecten hebben gerealiseerd zijn ze klaar. Maar ze moeten juist kijken: hoe passen al deze initiatieven het best in gebied. Vaak blijft er geen goede gebiedsvisie gehandhaafd waardoor het goed bruikbare agrarische gebied niet hetzelfde blijft.” Van Schie roept de gemeentes dan ook op om op te treden als gebiedsregisseur waarbij ze inspiratie kunnen halen uit de Regionale Energiestrategie.
Terugkijken
Bekijk de volledige online kennissessie hieronder terug. Vanaf 65 minuten begint het gesprek over zon op agrarische grond. Voor meer informatie over de Regionale Energiestratie in Noord-Holland, bekijk de website van Noord-Hollandse Energie Regio via de link.