Schouten wacht kritische Kamer bij stikstofdebat
Met de lang verwachte stikstofwet wil minister Schouten Nederland uit de stikstofcrisis halen, maar ze zal een kritische Tweede Kamer tegenover zich vinden. Met aan de ene kant partijen die de wet veel te ver vinden gaan, en aan de andere kant partijen die juist vinden dat de wet niet ver genoeg gaat. Het wetsvoorstel biedt geen oplossing voor de PAS-melders, en bevat geen mechanisme om extern salderen in toom te houden.
In een wetenschappelijke toets is het wetsvoorstel bovendien als onvoldoende beoordeeld. Professoren Hens Runhaar (Universiteit Utrecht, WUR) en Wim de Haas (Wageningen Environmental Research) concludeerden dat het wetsvoorstel negatief scoort op doeltreffendheid, doelmatigheid en financiƫle gevolgen voor derden, en zetten ook vraagtegens bij verschillende andere aspecten van het wetsvoorstel. Zij missen specifieke, meetbare doelstellingen en een toelichting over de samenhang tussen dit wetsvoorstel en andere duurzaamheidsmaatregelen.
Ook LTO wil een duidelijker doelstelling. Het wetsvoorstel legt weliswaar een harde resultaatsverplichting vast, schrijven zij in een persbericht, maar er hangt zoveel onzekerheid rond de metingen en modellen van stikstofemissie en -depositie dat de monitoring van de resultaten niet duidelijk is. De belangenorganisatie hamert ook op de missende onduidelijkheid bij PAS-melders en de gevaren van extern salderen.
GroenLinks komt met alternatief
Het wetsvoorstel van Schouten komt rijkelijk laat, anderhalf jaar nadat de stikstofcrisis uitbrak. GroenLinks wilde daarop niet wachten en heeft ondertussen een eigen wetsvoorstel uitgebracht. Ook dit wordt donderdag behandeld; van 10:15 tot 13:00 bespreekt de Kamer het wetsvoorstel van GroenLinks en vanaf 14:00 tot 22:00 uur dat van de minister.
Deze site houdt u via een liveblog op de hoogte van het verloop van het debat.