‘Nauwelijks eerder land op met drukdrainage’
De bedrijvenproef Spengen is een vierjarig project waar zeven boeren uit de polder Spengen aan meedoen en is een initiatief van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). De basisgedachte achter de proef is dat de boer de grondwaterstand actief stuurt in de tijd en per perceel, los van het polderpeil. Het systeem is aangelegd op 55 hectare grond in de Utrechtse polder en heeft als doel bodemdaling te remmen en CO2-uitstoot te verminderen.
Weinig drooglegging
Bij melkveehouder André van Herk uit Kockengen is op ruim 7 hectare van zijn in totaal 34 hectare land drukdrainage aangelegd. De infiltratiebuizen liggen in de lengte van het perceel, haaks daarop ligt een verzamelbuis, waar de infiltratiebuizen op uitkomen. Elke verzamelbuis komt weer uit in een pompput, die in de slootkant staat. Met deze pompputten kunnen de deelnemers door waterdruk water infiltreren of draineren. Zo kunnen de boeren met drukdrainage zelf het grondwaterpeil bepalen.
Een vaak genoemd voordeel van waterinfiltratie is dat boeren in het voorjaar eerder het land op kunnen en in het najaar langer van hun percelen gebruik kunnen maken, bijvoorbeeld door langer te weiden. Volgens Van Herk is dit voordeel echter minimaal. „Ik kan in het voorjaar zelfs eerder op mijn drogere percelen uit de voeten dan op het land met waterinfiltratie”, zegt hij. „Punt is dat er op geïnfiltreerd land vrij weinig drooglegging is. Het water zakt niet diep genoeg weg, de bovengrond blijft nat.”
Projectleider Annette van Schie van HDSR bevestigt dat. „Bij waterinfiltratie liggen de buizen horizontaal en onder slootpeil, het drainerende effect is minder groot dan bij traditionele drainage. Het is niet gebleken dat de koeien langer buiten kunnen lopen of dat er een extra snede van het land kan worden gehaald. Een extra verdienmodel zou wel mooi zijn geweest voor de boeren. Dan krijg je zo’n systeem zonder subsidie of ander financieringssysteem gemakkelijker in het veld weggezet.”