Boer aan het roer in de omslag naar emissiearme circulaire veehouderij
In de afgelopen paar maanden zijn er al verschillende technieken geselecteerd die in proeftuinen getest gaan worden. De proeftuinen kunnen een boerenbedrijf zijn waar de technieken in de praktijk getest worden, maar ook laboratoria waar sommige innovaties eerst verder ontwikkeld moeten worden. Het doel van de proeftuinen is kijken of technieken en concepten werkbaar zijn in de praktijk en het beoogde resultaat behalen. Het is vooral belangrijk dat de nieuwe technieken of innovaties praktijkrijp en betaalbaar worden voor boeren.
Binnen nu en januari 2021 kunnen de eerste technieken worden uitgerold zodat praktijkmetingen gedaan kunnen worden. Met de kennis uit de proeftuinen hoopt Regio Foodvalley een impuls te geven aan de omslag naar emissiearme circulaire veehouderij.
Beter verdienmodel
Een argument voor niet innoveren is vaak het gebrek aan verdienmodel. Vandaar dat daar binnen ‘Boer aan het roer’ ook aandacht voor is. De Regio Foodvalley gaat daarom aan de slag met kortere ketens, het beter verwaarden en belonen van inspanningen vanuit de bestaande keten en waardering voor de boer vanuit de regio. Het gaat volgens de organisatie niet alleen om het innoveren van de landbouwsector, maar ook zeker om het opwaarderen van de sector.
Kennis vergroten
Binnen het thema emissiereductie wordt gekeken naar de effecten van nieuwe technieken, maar ook naar de invloed die management heeft op emissies. De focus ligt op de emissies van ammoniak en fijnstof bij de diersoorten pluimvee, melkgeiten, vleeskalveren en eventueel ook varkens en melkvee.
Voor het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit richt het project zich op het vergroten van kennis door bodemcursussen, testen en toepassen van bodembeheerconcepten in pilots en het ontwikkelen van tools waarmee boeren hun bodem- en waterkwaliteit beter kunnen monitoren. Voorbeelden van beheerconcepten die getest gaan worden zijn het doorzaaien van kruidenrijk-grasland met minimale grondbewerking en bokashi als bodemverbeteraar.
Insecten in veevoer
De concepten die onder het thema circulair veevoer getest gaan worden zijn alternatieve eiwitbronnen voor dierlijke consumptie zoals insecten en vlinderbloemige en het hergebruik van reststromen. Daarbij zit er een herintroductie van dierlijke producten in veevoer aan te komen. Binnen de proeftuinen wordt hier ook aandacht aan besteed door te kijken in hoeverre dit invloed heeft op emissies en diergezondheid.
Integraal resultaat
Voor alle innovaties geld dat ze integraal resultaat moeten opleveren. Dus de resultaten van technieken en innovaties worden ook allemaal beoordeeld op diergezondheid en welzijn, emissies en effecten op de omgeving. Bij de beoordeling is ook de praktische inpassing in de huidige dierhouderij van belang.
Aanmelden
Boeren kunnen zich nog steeds aanmelden om mee te doen aan ‘Boer aan het roer’. Ze kunnen dit doen als ze binnen de thema’s een innovatie of idee hebben dat ze graag in de praktijk willen testen. Maar er zijn ook boeren nodig waar de geselecteerde innovaties getest gaan worden. Ook daar kunnen boeren zich nog voor aanmelden. Bekijk voor meer informatie over de Regiodeal en het aanmelden voor ‘Boer aan het roer’ onderstaande video.