Vergunning voor cacaofabriek Olam door interne saldering ammoniak
Dat is te danken aan het gewijzigde productieproces, meldt de omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Er wordt aanzienlijk schoner geproduceerd dan in het (verre) verleden. Het huidige plafond van 80.000 kilo ammoniakuitstoot jaarlijks in het afgegeven ontwerp besluit is de maximale hoeveelheid die het bedrijf mag uitstoten. In de praktijk wordt deze hoeveelheid niet gehaald, omdat de ammoniakemissie namelijk sterk wisselt, afhankelijk van de hoeveelheid cacao die wordt geproduceerd.
Daarom is er geen sprake van een toename van de ammoniakuitstoot, zegt de omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Over de jaarlijkse stikstofdioxide uitstoot (NOx) van 60.000 kilo doet de omgevingsdienst geen uitspraken. Wel wordt Olam in het kader van de milieuvergunning waarschijnlijk de verplichting opgelegd de ammoniak-en stikstofdioxide uitstoot jaarlijks verder te reduceren.
MOB procedure
Volgens de organisatie Mobilisation for the Environment (MOB) van ‘stikstofstrijder’ Johan Vollenbroek is er wel degelijke sprake van een toename in ammoniak –en stikstofdioxide uitstoot. In 2017 was Olam met een ammoniakuitstoot van 57.000 kilo de op drie na grootste uitstoter van ammoniak in Nederland. Olam heeft nooit een Natuurbeschermingswet vergunning gehad, sinds deze wet in 1998 van kracht werd.
Omwonenden van de cacaoverwerker in Koog aan de Zaan leggen zich niet neer bij het vorige week afgegeven ontwerpbesluit van de omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Samen met de MOB gaan ze procederen. Ook onder veehouders heerst onbegrip over de situatie rondom het afgegeven ontwerpbesluit.
Beeld: Ellen Meinen